Business Internaţional

Lupta Comisiei Europene cu subventiile

07.01.2003, 00:00 20

Companiilor care se confrunta cu dificultati financiare le va fi mai greu sa obtina finantare din partea guvernelor europene ca urmare a propunerilor legate de inasprirea reglementarilor privind finantarile de stat, propuneri inaintate de autoritatile din Buxelles. Sunt de asemenea vizate subventiile menite sa atraga investitiile straine.
Comisia Europeana doreste sa modifice reglementarile, vechi de 45 de ani, in incercarea de a-si consolida puterea de a stopa subventiile care afecteaza competitia, favorizand anumite companii.
Philip Lowe, director general al departamentului concurentei din cadrul Comisiei, a declarat pentru Financial Times ca sunt necesare anumite modificari pentru a reduce nivelul subventiilor guvernamentale.
Guvernele tarilor membre ale Uniunii Europene inca acorda peste 80 de miliarde de euro din fondurile publice companiilor, in ciuda promisiunilor repetate de a reduce subventiile de stat.
Comisia elaboreaza o serie de reforme care ii va permite sa se concentreze asupra subventiilor mai importante, cum ar fi suma de 9 miliarde de euro rezervata de de guvern pentru salvarea companiei France Telecom, mai degraba decat asupra unor cazuri mai restranse.
Autoritatile de la Bruxelles intentioneaza de asemenea sa introduca teste economice mai severe pentru a determina legalitatea acordarii de subventii, in incercarea de a armoniza strategiile privind acordarea de subventii de stat cu reglementarile legate de fuziuni si carteluri.
Ar putea fi propuse in acelasi timp si masuri menite a accelera ritmul desfasurarii anchetelor legate de acordarea de subventii de stat, anchete care pot dura in prezent pana la doi ani. Reglementarile speciale privind asistenta acordata companiilor aflate in dificultate vor fi de asemenea revizuite.
Importanta acestor reglementari a crescut in ultimele luni pe masura ce slaba crestere economica a determinat un numar de companii, printre care compania britanica Energy and Bull, sa ceara ajutorul guvernului.
O decizie finala legata de aceste schimbari, care vor trebui aprobate de cei 20 membri ai Comisiei, urmeaza a fi emisa in luna iunie. Aceste schimbari vor reprezenta a treia reforma majora ce va fi introdusa anul acesta de catre Mario Monti, comisarul european pentru concurenta, dupa modificarile radicale aprobate cu privire la achizitii si carteluri. Aceste reforme sunt necesare in vederea extinderii UE din 2004, cand vor fi admise 10 tari europene cu traditii bine stabilite in ceea ce priveste acordarea de subventii de stat companiilor.
Noului economist-sef al Comisiei, care urmeaza a fi desemnat, i se va cere sa se implice in cazurile de acordare de subventii de stat cu scopul clarificarii cerintelor economice ce vor fi impuse in vederea deciderii legalitatii acordarii de subventii.
Lowe a declarat ca Comisia va trebui sa specifice clar ce le este permis guvernelor sa faca atunci cand ofera subventii companiilor. Sunt posibile si schimbari procedurale cu privire la perioada de timp de care are nevoie Comisia pentru a decide oportunitatea lansarii unor anchete oficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO