Business Internaţional

LukOil descopera noi rezerve de petrol

07.09.2004, 00:00 23



LUKoil, a doua mare companie petroliera privata din lume din punct de vedere al rezervelor de titei dupa gigantul american ExxonMobil, si-a majorat rezervele cu 440 milioane de barili de petrol in prima jumatate a acestui an. Petrolul a provenit din noi rezerve descoperite in Nordul Indepartat si Marea Caspica, relateaza The Moscow Times.



LUKoil a adaugat echivalentul a 60 milioane de barili de petrol rezervelor sale din Rusia si 340 milioane de tone pe plan international, a anuntat compania, fara a mentiona daca rezervele sunt reale sau probabile.



Rezervele reale auditate ale companiei s-au situat la un nivel de 20 miliarde de barili de petrol la inceputul anului, conform site-ului web al companiei.



Productia de titei a companiei a crescut cu 8,9% in prima jumatate a acestui an, pana la 42,31 milioane de tone, echivalentul a 1,7 milioane de barili pe zi, a declarat compania in urma revizuirii unui raport din luna iulie in care declara ca productia a crescut pana la 42,15 milioane de tone.



Compania a rafinat 21,1 milioane de tone de petrol, in crestere cu 2,9% fata de perioada similara a anului trecut.



Directorii companiei s-au intrunit vineri pentru a discuta in legatura cu adoptarea unor masuri menite a spori rezervele de petrol ale companiei, cu cateva saptamani inainte de posibila vanzare a unui pachet de actiuni din cadrul LUKoil catre compania americana ConocoPhilips.



Fondul Proprietatii Federale urmeaza sa vanda pachetul de 7,6% pe care statul il mai detine in cadrul companiei la un pret de inceput de aproape 2 miliarde de dolari pe data de 29 septembrie.



Oficiali guvernamentali au declarat ca firma Conoco, a treia mare companie petroliera din Statele Unite, se numara printre potentialii ofertanti, iar surse din cadrul industriei spun ca firma ar putea cumpara pana la 25% din actiunile LUKoil pentru-si spori rezervele. Conoco si LUKoil au deja proiecte comune, iar surse din cadrul Conoco au declarat ca aceasta ar putea cumpara pana la 25% din actiunile LUKoil in cazul in care ar castiga licitatia de pe 29 septembrie.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO