Business Internaţional

Londra riscă scăderi puternice pe piaţa locuinţelor de lux, după un boom bazat pe cerere din exterior

Londra riscă scăderi puternice pe piaţa locuinţelor de lux, după un boom bazat pe cerere din exterior

Foto Shutteratock

Autor: Ioana Nita

04.09.2012, 00:02 592

Dezvoltatorii imobiliari din Londra, care s-au grăbit să construiască locuinţe de lux pentru a profita de cererea mare din străinătate, sunt acum în pericol de a cădea pradă unei scăderi puternice a preţurilor deoarece aceştia inundă piaţa de profil, potrivit unui raport al companiei de consultanţă imobiliară EC Harris, preluat de Thomson Reuters.

În prezent, în cele mai scumpe zone din capitala bitanică se află în construcţie peste 15.000 de locuinţe, cu 70% mai mult decât anul trecut. Acestea valorează peste 38 milioane lire sterline (60 miliarde dolari) şi vor fi finalizate în următorii zece ani.

Suprafaţa totală construită acoperă 185 hectare- echivalentul mărimii parcului olimpic din Londra - şi include proprietăţi în zona centrală Mayfair, centrul financiar City of London şi malul sudic al fluviului Tamisa. "Dezoltatorii imobiliari se grăbesc să ajungă primii în zonele de interes pentru a nu pierde ocazia în perioada actuală de boom", a afirmat Mark Farmer, analist la EC Harris.

Preţul locuinţelor de lux a crescut în ultimii ani după turbulenţele economice din Europa şi revoltele politice din Africa de Nord, care au determinat oamenii de afaceri să considere proprietăţile imobiliare din centrul Londrei o investiţie sigură.

Semne de încetinire a creşterii pieţei imobiliare au apărut după ce guvernul britanic a declarat în luna martie că va începe lupta împotriva evaziunii fiscale întâlnite în achiziţiile de locuinţe cu preţuri de peste două milioane lire sterline (2,53 milioane euro) pe care le fac străinii. Preţul locuinţelor situate în centrul Londrei a crescut în perioada mai-iulie cu 1,8%, aceasta fiind cea mai mică creştere trimestrială din noiembrie 2010, conform afirmaţiilor unui consultant imobiliar de la Knight Frank.

Până în 2016 vor fi construite aproximativ 4.000 de locuinţe de lux, de opt ori mai multe decât media construită în fiecare an în Londra. Riscul de a supra-construi ar putea fi temperat de o ofertă scăzută de finanţări pentru dezvoltări imobiliare. Printre ultimele construcţii finalizate de pe piaţă se numără clădirile de birouri şi magazinele dezvoltate de British Land, care va transforma un bloc din Myfair într-un imobil cu apartamente de lux, şi dezvoltatorii SP Setia şi Sime Darby din Malaiezia, care inten­ţio­nează să construiască peste 3.000 de locuinţe lângă cen­trala electrică Battersea situată pe malul sudic al Tamisei.

În raportul dezvoltatorului imobiliar Deve­lopment Securities din luna mai, analiştii au avertizat că preţul locuinţelor de lux din Londra s-ar putea înjumătăţi dacă se destramă zona euro.

Un alt risc cu care se poate confrunta piaţa imobiliară din Marea Britanie este devalorizarea şi mai puternică a monedei unice, fiindcă astfel proprietăţile din Londra ar fi mai scumpe pentru cei care deţin euro.

"Realitatea este că nimeni nu ştie ce va întâmpla peste cinci sau zece ani", a concluzionat analistul de la EC Harris.

Guvernul din Marea Britanie încearcă să ia noi măsuri pentru a stimula creşterea economică

Guvernul britanic a anunţat recent că intenţionează să simplifice legile şi să stimuleze creditarea pentru întreprinderile mici şi mijlocii în încercarea de a relansa economia, care a scăzut consecutiv în ultimele trei trimestre, scrie Thomson Reuters.

Restricţiile pentru construcţiile din zonele rurale, care au scopul de a păstra spaţiile verzi, au împiedicat construcţiile în unele zone din ţară, iar ministrul de finanţe George Osborne a menţionat că ar vrea să vadă noi scheme prin care se eliberează terenuri pentru construcţia de locuinţe şi alte proiecte.

De asemenea, Osborne, intenţionează să creeze o bancă pentru întreprinderile mici şi mijlocii prin care acestea să aibă acces mai uşor la fondurile guvernamentale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO