Business Internaţional

Londra, principalul exportator britanic de servicii financiare

20.07.2005, 19:34 13

Companiile de asigurari, bancile si alte institutii financiare britanice au generat, in 2004, valori nete de export insumand aproximativ 19 miliarde lire sterline (27,5 mld. euro), informeaza Financial Times.

Contributia lor la balanta britanica de plati este de aproape trei ori mai mare decat cea inregistrata cu un deceniu in urma.

Nici o alta tara dezvoltata nu s-a bucurat de o asemenea crestere a exporturilor provenind din sectorul financiar. In timp ce Germania si Elvetia au inregistrat surplusuri modeste in aria acestui tip de servicii, Statele Unite, Japonia si Franta au devenit cei mai importanti importatori.

Dezvoltarea se datoreaza, in principal, afacerilor din Londra. S-a estompat, astfel, sporirea deficitului comercial al Marii Britanii, in conditiile cresterii uriase a numarului de bunuri importate.

Duncan McKenzie, director economic la International Financial Services London, spune ca sporul exporturilor din City reprezinta un trend ce se contureaza de mai multi ani. "Asta dovedeste forta Londrei ca centru de servicii financiare si contributia sa majora la balanta de plati si la economia Regatului Unit, in general", a mai adaugat el.

Industria asigurarilor a avut cea mai mare contributie in ceea ce priveste exporturile, inregistrand, in 2004, un surplus comercial de 6,4 miliarde lire sterline (9,27 miliarde euro). Bancile si ceilalti ofertanti de servicii financiare au adus, in acelasi an, peste 3 miliarde lire (4,34 miliarde euro).

Conform IFSL, cea mai rapida crestere s-a inregistrat in ceea ce priveste instrumentele derivate si fondurile hedge. Marea Britanie are o traditie puternica in aceste sectoare. In aria afacerilor derivate, valoare sa de piata a crescut pana la 43%, in 2004, fata de 27%, in 1994.

Statele Unite reprezinta cea mai importanta destinatie pentru exporturile britanice de servicii financiare. Din aceasta zona s-a obtinut in 2003 un surplus comercial de 5,2 miliarde de lire sterline (7,53 miliarde euro). In ceea ce priveste Uniunea Europeana, surplusul cumulat se ridica la 4,8 miliarde de lire (69,50 miliarde euro).

Cu toate acestea, cifrele impresionante din industria financiara nu au amortizat deteriorarea balantei comerciale britanice. Deficitul comercial provenit din bunuri si servicii a crescut de la 31 miliarde lire sterline (44,90 miliarde euro), in 2003, pana la 38,4 miliarde lire (55,61 miliarde euro), in 2004.

Deficitul provenit din comertul de bunuri a inregistrat o accentuare mai puternica decat cel al oricarui alt sector. Principalele motive ar fi importanta crescanda a exporturilor de servicii financiare si sporirea veniturilor provenite din investitiile britanice de peste hotare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO