Business Internaţional

Londra contraataca recesiunea prin reducerea taxelor

24.11.2008, 18:20 12

"Am vazut, in perioadele de recesiune anterioare, ca esecul in a contracara problemele inca de la inceputul lor a condus atat la prelungirea, cat si la intensificarea acestora", a declarat ieri premierul britanic Gordon Brown, in cadrul unei intalniri cu reprezentantii mediului de afaceri din Regat, scrie Bloomberg.

"Un pachet de sustinere a cresterii economice va permite companiilor sa-si mentina deschise operatiunile, protejand in acelasi timp locurile de munca ale oamenilor", a adaugat el. Brown a facut referiri la un plan de stimulare fiscala care reflecta miscari similare de combatere a crizei venite din partea autoritatilor din Statele Unite, Japonia si zona euro. Economistii estimeaza ca valoarea totala a planului ar putea ajunge la 1% din PIB-ul Marii Britanii, adica 15 miliarde de lire sterline (circa 17,8 miliarde de euro).
Cea mai costisitoare parte a planului s-ar putea traduce intr-o reducere a taxei pe valoarea adaugata (TVA), aflata in acest moment la un nivel de 17,5%. Masura ar putea reduce impozitele platite de britanici cu 12 miliarde de lire sterline, avand capacitatea de a impulsiona cheltuielile consumatorilor. Printre celelalte masuri ale planului prefigurat de premierul britanic s-ar putea numara intarzierea aplicarii unei legi de majorare a impozitelor platite de firmele mici si majorarea termenului limita pana la care acestea isi pot plati datoriile anterioare.
In acelasi timp, guvernul ar putea adopta masura dublarii taxelor percepute proprietarilor de automobile foarte poluante. De asemenea ar putea elimina impozitele pe dividende platite de catre companiile straine. Printre masurile privind combaterea deficitului bugetar, Brown ar putea introduce o majorare a taxelor platite de catre cei care primesc salarii anuale de peste 150.000 de lire sterline.
Confederatia Industriala Britanica, cel mai mare grup de lobby din Regat, a adus de mai multe ori in discutie necesitatea adoptarii unei masuri prin intermediul careia taxele impuse companiilor britanice sa se reduca cu pana la 13 miliarde de lire sterline.
Si asta in conditiile in care un sondaj realizat in randul corporatiilor britanice indica ca 70% din reprezentantii mediului de business se asteptau la o inrautatire a conditiilor economice in 2009.
Datele Institutului National pentru Cercetare Economica si Sociala de la Londra arata ca economia tarii nu-si va reveni pana in 2010, anul viitor urmand sa inregistreze o scadere de 1,5%, cea mai importanta inregistrata din 1980 incoace. De asemenea, rata somajului ar putea urca pana la 7,5% in 2011, fata de 5,75% anul acesta. Prabusirea economica pune o presiune uriasa asupra finantelor publice. Deficitul bugetar al tarii a urcat la 37 miliarde de lire sterline in primele sapte luni ale anului, cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani si foarte aproape de pragul de 42,5 miliarde de lire sterline, estimat de catre autoritati pentru intreg anul 2008.
In aceste conditii, Brown a declarat ca executivul pe care il conduce nu are alta solutie decat sa-si majoreze tinta privind deficitul bugetar, atacandu-l pe liderul conservator David Cameron, care si-a exprimat opozitia vizavi de depasirea chetuielilor prevazute initial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO