Business Internaţional

Lodi si-a majorat participatia in Antonveneta, sub ochii ABN Amro

13.04.2005, 19:02 14

Banca Popolare di Lodi, din Italia, a luat fata bancii ABN Amro, devenind cel mai mare actionar individual in Banca Antonveneta, banca pe care grupul olandez intentioneaza sa o achizitioneze in ciuda opozitiei locale, relateaza Financial Times.

Consob, organismul de reglementare al pietei italiene, investigheaza tranzactia cu actiuni a celor de la Lodi, actiune declansata ca urmare a contestarii bancii ABN a modului in care Lodi a reusit sa isi extinda participatia in Antonveneta de la 2% la inceputul anului, la 13%. Pachetul de titluri detinut acum de banca italiana il depaseste cu putin pe cel ce apartine ABN Amro.

In incercarea ABN de a cumpara Antonveneta, olandezii trebuie sa castige sprijinul a mai mult de 50% dintre actionari, dar si aprobarea guvernatorului bancii centrale italiene, Antonio Fazio.

In trecut, Fazio a facut uz de dreptul sau de veto asupra fuziunilor intre banci, preferand sa promoveze consolidarea la nivel national, decat sa permita investitorilor straini sa controleze banci italiene.

Fazio si-a dat acordul pentru consolidarea participatiilor companiilor italiene, cum a fost cea reusita de Lodi. Banca Italiei nu a facut nici un comentariu referitor la oferta inaintata de ABN.

In urma cu doua saptamani ABN Amro, care detine 12,7% din actiunile bancii din Padova, a venit cu o oferta de 25 de euro pe actiune in numerar pentru restul actiunilor pana la obtinerea pachetului majoritar, evaluand banca la 7,2 mld. euro.

Aceasta saptamana va fi cruciala pentru ABN, o data cu expirarea pactului de actionariat pe trei ani pe care ABN il conduce, si dupa ce consiliul director al Antonveneta se va intruni pentru a decide daca va accepta oferta sa de 25 de euro pe actiune.

Vineri va expira contractul de actionariat, prin care se controleaza aproape 30% din capitalul social al Antonveneta, ceea ce face ca semnatarii acestui acord sa fie liberi sa cumpere sau sa isi instraineze actiunile. In acelasi timp, Lodi a oferit o linie de credit familiei Benetton, existand posibilitatea ca banca italiana sa aiba prioritate la preluarea pachetului de 5% in Antonveneta, detinut de Edizione. Edizione este o companie aflata in proprietatea familiei Benetton.

Banca Lodi a comunicat ca nu a incheiat nici o intelegere cu actionarii Antonveneta. Daca ar fi facut parte din alianta care controleaza 30% din Antonveneta, ar fi fost obligata, potrivit reglementarilor italiene, sa lanseze propria oferta de preluare.

Foarte probabil Delta Erre, un consortiu format din aproximativ 20 de industriasi, care detin impreuna putin peste 10% din actiunile Antonveneta, se va desprinde din pactul de control. Este posibil ca mai multi participanti in acest consortiu sa se opuna ofertei ABN.

Interesul manifestat de banca din Amsterdam pentru Antonveneta se explica prin faptul ca achizitia ar suplimenta clientela ABN cu un numar de 1,5 milioane de noi clienti de pe piata italiana.

ABN Amro si banca spaniola BBVA, sunt bancile care au lansat asaltul asupra sectorului bancar italian. Saptamana trecuta consiliul de administratie al Banca Nazionale del Lavoro a aprobat oferta pentru pachetul integral inaintata de BBVA. Tranzactia trebuie sa primeasca acceptul actionarilor si pe cel al Bancii Italiei.

Banca olandeza a cumparat pachetul de actiuni Antonveneta in luna martie a anului 1999 si face parte din actionariatul bancii alaturi de familia Benetton, asiguratorul Lloyd Adriatico si Delta Erre.

marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO