Business Internaţional

Liverpool a fost vândut pentru a nu fi preluat forţat de o bancă

07.10.2010, 23:55 15

Clubul de fotbal Liverpool a fost vândut către companiaamericană New England Sport Ventures, care deţine şi echipa debaseball Boston Red Sox, scrie Bloomberg.
Tranzacţia va pune astfel capăt istoriei de trei ani în care clubulde fotbal s-a aflat în mâna americanilor Tom Hicks şi GeorgeGillett. Compania americană, deţinută de John Henry, a plătitpentru clubul englez 300 de milioane de lire sterline (346 mil.euro). Dacă această tranzacţie nu ar fi avut loc, clubul ar fiputut fi preluat indirect de către statul britanic prin intermediulbăncii naţionalizate Royal Bank of Scotland. Liverpool trebuia săramburseze băncii un credit de 280 de milioane de lire.

Tranzacţia trebuie aprobată de către oficialii Premier League şi sedovedeşte a fi o adevărată provocare pentru Hicks şi Gillett.Proprietarii au declarat că oferta subevaluează valoarea reală aclubului şi că vor face tot ce le stă în putinţă pentru a împiedicavânzarea clubului fără acordul lor.
"Consiliul de administraţie a decis să accepte propunerea venitădin partea New England Sport Ventures, aceasta îndeplinind cel maibine criteriile pe care le stabilisem iniţial pentru noulproprietar", a decla­rat Martin Boru­ghton, preşe­din­teleconsi­liu­lui de ad­mi­nis­tra­ţie al clu­bului.

Liverpool, care are în palmares 18 titluri de cam­pioană a An­glieişi cinci cupe de cam­pioni europeni, a fost pusă spre vânzare decătre actualii pro­prietari în luna aprilie, având datorii de 351de milioane de lire sterline (405 mil. euro).
Clubul a fost cumpărat de cei doi americani în 2007, achiziţiafiind finanţată prin împrumuturi care ulterior au fost trecute înregistrele contabile ale clubului. Royal Bank of Scotland a acordatatunci un împrumut de 200 de milioane de lire, în prezent aceastaajungând la 280 de milioane de lire.
Hicks şi Gillett, care au declarat că au investit 270 de milioanede dolari (196 mil. euro) de la preluarea clubului până în prezent,s-au aflat în octombrie în faţa unui termen limită ce impuneavânzarea clubului sau refinanţarea datoriei de 280 de milioane delire către Royal Bank of Scotland.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO