Business Internaţional

Listarea Glencore va fi tranzacţia anului în Europa

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

11.04.2011, 23:53 640

Glencore, cel mai mare trader de materii prime din lume, vaanunţa în această săptămână lansarea unei oferte publice iniţialede vânzare de acţiuni (IPO) de peste 10 mld. $ (7 mld. euro) înHong Kong şi Londra.

Glencore intenţionează să vândă 20% din acţiuni, valoarea de piaţăa întregii companii urmând să fie de aproximativ 60 mld. $. IPO-ulva fi al treilea ca mărime din istorie din Europa, după oferteleDeutsche Telekom şi Enel de la sfârşitul anilor 1990, urmând a fitranzacţia anului, potrivit bancherilor. Ivan Glasenberg, CEO-ulGlencore, spune că listarea va conferi companiei puterea financiarăde care are nevoie în condiţiile intensificării procesului deconsolidare din sector, scrie Financial Times.

El a declarat că lansarea ofertei, cea mai mare înregistratăvreodată în Londra, este "iminentă" după ce aceasta a primit oatenţie deosebită din partea unor mari investitoriinternaţionali.

Cererea venită din partea acestora s-a situat peste aşteptărilegrupului, potrivit bancherilor implicaţi în procesul delistare.

Glasenberg a menţionat că Glencore şi-ar putea folosi acţiuniledrept monedă pentru a achiziţiona active mai mari. Compania arputea încerca achiziţii de 4-5 miliarde de dolari, faţă de 1-2 mld.în prezent, a adăugat CEO-ul, arătând că o fuziune cu Xstrata,compania minieră londoneză în cadrul căreia traderul deţine oparticipaţie de 34%, ar avea sens.
Apetitul pentru acţiunile companiei a fost impulsionat de o recentăcreştere puternică a valorii deţinerilor Glencore în cadrul unorcompanii listate, inclusiv Xstrata.
Acţiunile Glencore ar putea începe să fie tranzacţionate în Londrape 24 mai şi în Hong Kong pe 25 mai.

Veniturile Glencore au avansat cu 36%, până la 145 mld. $ în 2010,profitul net urcând cu 39%, până la 3,8 miliarde de dolari,reflectând creşterea preţurilor la materii prime.

În România
Filiala din România a grupului elveţian Glencore este al patruleajucător de pe piaţa locală a comerţului cu cereale, după Cargill,Alfred C. Toepfer şi Bunge. Compania a avut în 2009 afaceri de 55mil. euro, pierderi de 1,5 mil. euro şi 14 angajaţi, conformdatelor Registrului Comerţului. Afacerile din România au scăzut în2009 cu aproape 50% faţă de 2008, când compania a derulat afaceride 121 mil. euro. Anul trecut marii traderi de cereale din România,printre care şi Glencore, au realizat exporturi de aproximativ 800mil. euro. (Gabriel Razi)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO