Business Internaţional

Lipsa fortei de munca impinge firmele poloneze in Est

27.04.2007, 17:06 25

Daca intrarea Poloniei in Uniunea Europeana a fost considerata in 2004 o sansa unica in viata celor aproximativ doua milioane de polonezi care au emigrat in statele occidentale pentru locuri de munca mai bune, exodul fortei de munca si al capacitatii intelectuale autohtone au facut companiile poloneze sa se indrepte spre Est.
Pana in prezent, aproximativ 1.800 de companii poloneze au ales sa investeasca in facilitati de productie din Rusia si Ucraina, potrivit unui raport al cotidianuui Dziennik, citat de Budapest Business Journal. In conditiile cresterii costurilor de productie si reducerii fortei de munca din Polonia, exista sanse din ce in ce mai mari ca numarul companiilor in cautare de oportunitati estice sa creasca. Producatorul de electrocasnice Amica, unul dintre cei mai importanti din Polonia, a anuntat deschiderea unei fabrici in Rusia pana in 2009. Intre timp, compania poloneza Inter Grolcin Auto, producator de scaune de masini si de tapiterii auto pentru gigantii industriei cum ar fi Audi, Mercedes, Renault, Smart, Volkswagen si Volvo, a ales sa mute productia la Uzhgorod, in vestul Ucrainei, unde costurile sunt mai reduse decat in Polonia.
Fabrica poloneza va crea 2.000 de locuri de munca si se asteapta ca acestea sa fie complet ocupate de muncitorii ucraineni. Alte companii poloneze au de asemenea planuri de orientare spre pietele estice in cautare de costuri reduse si forta de munca stabila.
Producatorul de mobila Forte, compania de farmaceutice Bioton si producatorul de obiecte sanitare Bella, toate aceste companii intentioneaza sa isi deschide unitati de productie in Rusia. In acelasi timp, companiile Cersanit si Kolo, care produc echipemente pentru baie, sunt cu ochii pe Ucraina.
Ingrijorati de faptul ca exodul fortei de munca specializate, in principal spre state precum Irlanda si Marea Britanie, ar putea paraliza productia cativa ani buni, companiile poloneze producatoare de componente pentru avioane isi indreapta de asemenea atentia spre Est. Din dorinta de a obtine profit, firmele poloneze au investit anul trecut 140 de milioane de dolari (104 mil. euro) in Ucraina si 148 de milioane de dolari (110 mil. euro) in Rusia.
Daca taxele sunt mai ridicate in Ucraina si Rusia fata de cele din Polonia, costurile scazute de productie in cele doua state garanteaza afacerilor poloneze profituri destul de consistente. Expertii sunt de parere ca trezoreria statului polonez a pierdut miliarde de euro in taxe, in plati la sistemul de asigurare sociala si de sanatate din cauza migratiei fortei de munca cauzata de aderarea la Uniunea Europeana.
Cu un numar tot mai mare de companii poloneze care se indreapta spre Est, aceste pierderi par sa se agraveze. Tinand cont de cresterea solida de 6,3% a Produsului Intern Brut si de numarul tot mai mare al investitiilor straine directe, Polonia ar putea depasi estimarile bancii centrale de 15 miliarde de dolari in investitii straine directe pentru 2006.
Companiile japoneze, precum Sharp, Toshiba, Bridgestone si Toyota, au condus competitia investitorilor straini in Polonia. Un lucru trebuie insa luat in vedere de investitorii straini: exodul munictorilor i-a determinat pe investitorii sud-coreeni de la LG Electronics sa importe muncitori tocmai din China pentru nou-deschisa fabrica din Kobierzyce, din sud-estul Poloniei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO