Business Internaţional

Liderul francez, Emmanuel Macron, va vizita China la începutul lunii aprilie

Liderul francez, Emmanuel Macron, va vizita China la...

Autor: Andreea Tobias

25.02.2023, 12:47 54

Macron va vizita China la începutul lunii aprilie şi cere Beijingului să exercite presiuni asupra Moscovei.

Liderul francez Emmanuel Macron a declarat sâmbătă că va vizita China la începutul lunii aprilie. Preşedintele a cerut Beijingului să ajute ţările din alianţa occidentală să facă presiuni asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Vorbind la Paris la o zi după ce China a cerut discuţii de pace urgente şi a făcut public planul Beijingului pentru a pune capăt războiului din Ucraina, Macron a declarat că pacea este posibilă doar dacă "agresiunea rusă este oprită, trupele sunt retrase şi suveranitatea teritorială a Ucrainei şi a poporului său este respectată", potrivit AFP.

Planul în 12 puncte al Chinei solicită o "soluţionare politică" a crizei. Acesta a fost întâmpinat cu scepticism de liderii occidentali, dar Ucraina şi Rusia şi-au exprimat un sprijin prudent.

Programat să coincidă cu împlinirea unui an de la invazia rusească, documentul îndeamnă toate părţile să "sprijine Rusia şi Ucraina să lucreze în aceeaşi direcţie şi să reia dialogul direct cât mai repede posibil".

De asemenea, propunerea chineză face clară opoziţia Beijingului faţă de utilizarea armelor nucleare, dar şi faţă de ameninţarea cu desfăşurarea acestora. Aceasta vine după ce preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că este pregătit să folosească arsenalul atomic al Moscovei în acest conflict.

Rusia a declarat că apreciază eforturile Beijingului de a rezolva conflictul, dar a insistat că orice soluţie trebuie să recunoască controlul Kremlinului asupra a patru regiuni ucrainene.

"Apreciem foarte mult dorinţa sinceră a prietenilor noştri chinezi de a contribui la soluţionarea conflictului din Ucraina prin mijloace paşnice", a declarat ministerul de externe, dar a adăugat că orice soluţie trebuie să recunoască "noile realităţi teritoriale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO