Business Internaţional

Liderii greci lasă poporului decizia de a ieşi din faliment. Bursele fac implozie, iar zona euro riscă să sară în aer

Liderii greci lasă poporului decizia de a ieşi din faliment. Bursele fac implozie, iar zona euro riscă să sară în aer

Autor: Bogdan Cojocaru

02.11.2011, 00:07 1649

Premierul grec George Papandreou a şocat Europa şi a aruncat în aer pieţele financiare anunţând că va organiza un referendum naţional prin care poporul va stabili dacă acceptă sau nu al doilea pachet de bailout stabilit de creditorii internaţionali, care ar putea salva statul elen de la faliment, dar cu preţul unei cure draconice de austeritate.

Până la ora 6:20, ora României, bursa de la Londra scăzuse cu 3%, iar cele de la Frankfurt şi Paris au picat cu 5,1%, respectiv 5,3%. Indicele Athex, al bursei de la Atena, a scăzut cu până la 7%.

"Cetăţenii vor fi chemaţi să spună «da» sau «nu» acordului. Nimeni nu poate decide în afara grecilor. Credem în participarea democratică şi nu ne temem de aceasta", a declarat premierul elen, preluat de presa internaţională, fără a oferi mai multe detalii. Ministrul de interne Haris Kastinidis a afirmat că acesta va fi organizat, cel mai probabil, în ianuarie.

Situaţia în care Papandreou pune Europa este problematică, deoarece grecii şi-au manifestat deja clar nemulţumirea legată de pachetul de ajutor şi de măsurile de austeritate cerute de instituţiile financiare. Un sondaj de opinie preluat de Reuters arată că 60% din greci cred că pachetul de bailoul va avea efecte negative. Un vot favorabil la referendum ar putea reduce tensiunile sociale care stau la baza unor proteste masive şi greve de amploare care riscă să paralizeze Grecia, apreciază The Wall Street Journal. Însă un vot nefavorabil ar putea duce la căderea guvernului şi tăia finanţarea internaţională, ceea ce va arunca statul într-un colaps financiar. Unii oficiali greci apreciază că o înfrângere a guvernului în referendum ar putea scoate Grecia din zona euro.

De asemenea, respingerea de către votanţi a con­diţiilor cerute Greciei de creditorii externi va lăsa lideri europeni precum cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Nicolas Sarkozy cu o alegere dificilă, fie lasă Grecia să intre în incapacitate de plată, fie relaxează condiţiile impuse Atenei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO