Business Internaţional

Liderii G8 isi asuma riscul unor deficite bugetare record pentru ca economiile sa revina pe crestere

Liderii G8 isi asuma riscul unor deficite bugetare record pentru ca economiile sa revina pe crestere

Liderii G8 s-au intalnit in Italia pentru a gasi solutii pentru cele mai importante probleme de la nivel mondial

13.07.2009, 19:04 17

O data pe an cele mai industrializate state ale lumii si Rusia, asa-numitul G8 sau Grupul celor 8, se intalnesc pentru a pune la cale soarta lumii.
Liderii G8 (Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Italia, Franta, Germania, Japonia si Rusia) s-au intalnit in orasul italian L'Aquila, unde au discutat probleme de interes mondial, precum solutionarea crizei, reducerea emisiilor poluante, reglementarea pietei petrolului, analiza situatiei comertului mondial si ajutorarea statelor sarace, macinate de probleme alimentare. Dupa ce summit-ul s-a incheiat, ce a ramas in urma acestuia au fost hotararile. Criza financiara si recesiunea economica mondiala au fost principalele subiecte pe ordinea de zi a liderilor prezenti in Italia.

Problema deficitelor a fost amanata pana dupa criza
Solutiile pentru aceste probleme s-au lasat insa asteptate. Cele opt state nu au reusit sa graiasca pe o singura voce pentru a prezenta strategia pe care o vor implementa pentru a relaxa programele de injectare de fonduri pentru stimularea economiei. Liderii celor opt cele mai industrializate state si Rusia s-au aratat precauti si au declarat ca trebuie mai intai sa se asigure ca programele de stimulare au efectul scontat pentru ca apoi sa isi puna problema ce masuri sunt necesare pentru ca situatia finantelor publice sa se stabilizeze pe termen mediu.
"Situatia ramane incerta si o serie de riscuri semnificative continua sa ameninte stabilitatea economica si financiara", potrivit declaratiei comune facuta publica dupa prima zi a summitului.
In conditiile in care revenirea economiei mondiale nu este inca certa, guvernele se vor ingrijora de "factura" uriasa aferenta programelor de stimulare dupa ce acestea se vor solda cu succes. Statele Unite si Marea Britanie au fost intotdeauna adeptele cresterii cheltuielilor bugetare, si in consecinta a unor deficite bugetare record. Germania s-a situat la polul opus, considerand ca in aceasta directie s-au luat suficiente masuri, cancelarul German Angela Merkel optand pentru consolidarea finantelor publice.

Pe primul loc este problema sociala
Presedintele american Barack Obama a spus ca economia mondiala are nevoie de timp pentru a-si reveni, fiind "prea devreme" pentru a se pune problema relaxarii programelor de stimulare. "Desi pietele dau semne ca situatia se imbunatateste, exista prea multi oameni care se chinuie inca sa reziste", a declarat Obama. "Revenirea totala este inca departe."
In prezent principala problema care ameninta stabilitatea mondiala este cea a somajului, care este de asteptat sa atinga nivelul sau maxim in 2010.
Primul-ministru canadian Stephen Harper s-a aratat de acord cu presedintele american, spunand ca guvernul sau va continua sa accepte cresterea deficitelor atat timp cat va fi necesar pentru ca economia sa se intoarca pe crestere.

Gordon Brown a venit pregatit
Premierul britanic Gordon Brown, considerat de multi unul dintre principalii vinovati pentru criza actuala, a venit cu propuneri concrete pentru solutionarea crizei financiare. Planul sau cuprindea cinci solutii: relansarea creditarii, reducerea volatilitatii preturilor petrolului, oprirea protectionismului comercial, cresterea investitiilor publice si asigurarea locurilor de munca pentru cei tineri.
Marea Britanie a optat pentru achizitia de active si emisiunea de moneda pentru ajutorarea sistemului bancar. Banca Angliei coordoneaza un program de achizitii de active in valoare de 125 mld. lire in incercarea de a stavili recesiunea.
Statele membre G8 detin 44% din PIB-ul mondial, si de aceea pe umerii lor este pusa responsabilitatea gasirii de solutii pentru recesiunea mondiala, in conditiile in care previziunile economice raman sumbre in pofida unor semne pozitive transmise de piete.
 

Intrebari si raspunsuri pentru summitul G8
1. De ce a fost necesar acest summit?
Desi exista voci care spun ca aceste intalniri anuale sunt irelevante, exista si cei de partea cealalta a baricadei care spun ca statele lumii au nevoie sa fie ghidate, iar acesta este chiar rolul statelor G8. In conditiile actualei crize mondiale, statele emergente nu au forta economica pentru a scoate economia mondiala din criza, aceasta misiune fiind trecuta in contul celor mai industrializate state.


2. Care au fost principalele subiecte de pe ordinea de zi?
Principalele subiecte de pe ordinea de zi a summitului din Italia au fost: solutionarea crizei, reducerea emisiilor poluante, analiza situatiei comertului mondial, reglementarea pietei petrolului si ajutorarea statelor sarace care se confrunta cu probleme alimentare.


3. Ce solutii s-au gasit pentru criza mondiala?
Liderii G8 nu au prezentat o solutie concreta pentru criza mondiala. Principala problema expusa a fost cea a deficitelor bugetare, care vor atinge valori record din cauza programelor de stimulare economica a caror valoare a depasit 1.000 mld. $. Liderii mondiali au anuntat ca situatia ramane incerta si astfel nu se poate opta inca pentru relaxarea programelor de stimulare, pana cand nu se vor intrevedea rezultate clare ale revenirii economiei.


4. Ce promit liderii G8?
Liderii prezenti la summit promit 15 mld. dolari pentru securitate alimentara, reducerea cu 80% a emisiilor de dioxid de carbon pana in 2050, incheierea discutiilor de la conferinta ministeriala de la Doha si organizarea unei alte conferinte inainte de summitul G20 din septembrie si reglementarea pietei petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO