Business Internaţional

Liderii americani intră în şedinţă: Inflaţia din SUA a urcat la 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani

Sursă foto: Financial Times

Sursă foto: Financial Times

Autor: Mediafax

10.12.2021, 19:48 1977

Inflaţia din Statele Unite a ajuns la 6,8% în noiembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 39 de ani, în contextul creşterii cererii de consum, dar şi al blocajelor din reţelele de aprovizionare, generate de pandemie, informează publicaţia The Wall Street Journal.

Conform cifrelor furnizate vineri de Administraţia de la Washington, indicele preţurilor de consum a avut o creştere de 6,8% în noiembrie comparativ cu aceeaşi lună din 2020.

Aceasta este cea mai mare rată a inflaţiei înregistrată în Statele Unite în ultimii 39 de ani. În octombrie, rata inflaţiei a fost de 6,2% în SUA, în creştere cu 0,9% faţă de luna precedentă.

Cererea pentru consum este în creştere în Statele Unite, dar volumul produselor este afectat de blocajele din reţelele internaţionale de aprovizionare, generate de restricţiile asociate pandemiei.

Preţurile vehiculelor, chiriilor şi curselor aeriene sunt în creştere. La energie, unele tarife par să se stabilizeze, dar carburanţii au fost majoraţi cu 6,1% în ultima lună.

"Cifrele inflaţiei generează temeri pe care nu le-am mai simţit de câteva decenii", afirmă Allen Sinai, analist privind strategii economice la grupul de consultanţă Decision Economics Inc.

Analistul crede că, în pofida ratei mari a inflaţiei, există semnale bune privind creşterea economică. "Avem creşteri uriaşe ale consumului. Mulţi oameni găsesc locuri de muncă. Cererea este mare. Politica monetară este lejeră, iar stimulentele fiscale sunt fără precedent în istorie", subliniază analistul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO