Business Internaţional

Liberalizarea pietei europene de utilitati impinge marile companii spre fuziuni sau achizitii

Liberalizarea pietei europene de utilitati impinge marile companii spre fuziuni sau achizitii

Furnizorul german de gaze naturale si curent electric E.On a platit 41 mld. euro pentru a cumpara Endesa din Spania

09.03.2007, 13:42 45

In ultimele 18 luni, industria europeana a utilitatilor a luat parte la cel mai mare val de tranzactii, spre deosebire de anii precedenti cand schimbarile aveau loc foarte incet, titreaza cotidianul Financial Times.
Achizitiile sunt remarcabile, pentru ca implica sume mari - compania care furnizeaza gaze naturale si curent electric E.On din Germania plateste 41 mld. euro pentru a cumpara Endesa din Spania -, dar si pentru ca o parte din contracte sunt transfrontaliere, scrie Financial Times.
Pana de curand, Marea Britanie a inregistrat multe preluari internationale a companiilor care furnizeaza energie electrica si apa potabila, dar putine contracte au fost incheiate in Europa Continentala.
Spre deosebire de majoritatea zonelor de afaceri din lume, SUA sunt privite in prezent ca fiind neprofitabile atunci cand vine vorba de companiile care furnizeaza utilitati. Desi compania britanica de utilitati pare pregatita sa preia KeySpan, cea mai mare companie distribuitoare de gaze naturale din nord-estul Statelor Unite, incheierea contractului a fost oprita de catre legislatia complicata a fiecarui stat in parte.
Contractele sunt mai des incheiate in Europa, unde in acest moment exista speranta ca reglementarile existente in prezent vor fi desfiintate de catre UE, care in prezent incearca sa liberalizeze pietele energetice ale continentului si sa promoveze competitia.
Desi aceste schimbari sunt inca in fazele preliminare, perspectiva competitiei mai ridicata transfrontaliera provoaca cresterea numarului contractelor incheiate pe masura ce companiile se pozitioneaza intr-un grup de furnizori de utilitati de gaze si electricitate din Europa.
"O mare parte din activitatea M&A este condusa atat de dorinta de sinergii, dar si pentru a avea mai multe locuri in consiliu, atunci cand consiliul de reglementare modifica industria europeana", a declarat Julian Critchlow, seful departamentului de energie si utilitati de la firma de consultanta Bain & Company.
Valul curent de contracte incheiate intre furnizorii de utilitati din Europa a inceput in Spania in septembrie 2005, cand Gas Natural a lansat o oferta de 22,5 miliarde de euro pentru Endesa. Scopul a fost de a forma o companie energetica suficient de mare pentru a concura cu gigantii industriei precum EdF din Franta si E.On si RWE din Germania.
Dar planul nu a decurs precum au sperat Gas Natural sau guvernul spaniol. Oferta pentru Endesa a Gas Natural a declansat un val de oferte din partea mai multor companii europene, inclusiv din partea unei companii rivale a E.On in valoare de 29 de miliarde de euro, anul trecut.
Lupta pentru Endesa a devenit una dintre cele mai lungi si mai complicate.
Rezistenta guvernului spaniol a atras atentia Uniunii Europene de a interveni si a impune politica liberalizarii.
Impresia negativa din Spania, cu privire la E.On, a fortat grupul german de a mari oferta la 41 de miliarde de euro luna trecuta pentru a atrage managerii fondului.
Gas Natural a concluzionat infrangerea si se pare ca E.On va incheia contractul in acest an. Dar a platit un pret mare, spun analistii, iar contractul ilustreaza riscul politic ridicat in implicarea in preluarile internationale ale companiilor de utilitati, care ridica probleme de securitate a energiei si mandrie nationala.
"Incheierea contractului E.On-Endesa va avea implicatii atat pe plan local in Spania, cat si in Europa", a declarat Jonathan Grundy, bancher de utilitati la Morgan Stanley.
"Nu ar trebui privita ca deschiderea portilor in fata unei avalanse de alte consolidari paneuropene, ci mai degraba ca un indicator al cat de dificile vor deveni astfel de tranzactii", a adaugat Grundy.
Intrebarea este daca aceste companii doresc sa riste sa devina nepopulare si sa duca o lupta de durata pentru a incheia un contract international care le va oferi avantaje strategice pe termen lung.
O alta problema va fi daca sau nu contractele proiectate sa creeze adevarate companii de succes vor fi considerate a fi in conflict cu scopul Uniunii Europene de relaxare structurala sau de a dezasambla companiile energetice integrate vertical.
In Olanda, fuziunea dintre Essent si Nuon va fi cel mai probabil a fi aprobata numai daca companiile vor fi de acord cu renuntarea la un numar important de active.
Planul controversat legat de fuziunea dintre Suez si compania de stat Gaz de France este vazuta intre timp ca fiind contradictorie mai multor legi ale Uniunii Europene.
Dar aceasta intelegere risca sa se dezmembreze chiar inainte ca Uniunea Europeana sa intervina, momentan fiind in stand-by pana dupa alegerile prezidentiale din Franta. Candidatul socialist Segolene Royal a declarat deja ca ar bloca orice fuziune intre Suez si GdF. In timp ce alte tari au conflicte datorita fuziunilor trans-frontaliere, Marea Britanie si-a sustinut reputatia de a fi tara cu cea mai deschisa piata energetica.
Trei dintre principalii furnizori de energie din Marea Britanie - EdF, Powergen si Npower - sunt deja detinute de catre companii franceze sau germane.
Si inainte ca E.ON sa depuna oferta pentru Endesa, a urmarit achizitia companiei Scottish Power pentru cateva luni la sfarsitul lui 2005. Grupul Scottish s-a mentinut pe pozitii si a declarat ca doreste un pret mai mare. Dupa un an si schimbarea unui CEO mai tarziu, grupul a inceput discutiile cu Iberdrola din Spania care a sustinut o oferta mai mare decat cea depusa de E.ON.
Oferta de 11,6 miliarde de lire sterline (17,1 miliarde de euro) a fost vazuta ca urmatoarea tinta dupa Endesa.
Dar indiferent de motivele din spatele ofertei, oferta recomandata a Iberdrola prezentata in noiembrie anul trecut este una din putinele contracte dintre companiile de utilitati care decurge conform planului. Acum se pare ca se va incheia in urmatoarele cateva luni si va rezulta in cea de-a treia mare companie energetica din Europa.
Valoarea totala a contractelor incheiate in in sectorul utilitatilor in 2006 a depasit 250 de miliarde de dolari (189 mld. euro), aproape dublu in comparatie cu operatiile de acest gen din 2005, fiind si o crestere semnificativa fata de cele 50 de miliarde de dolari (37,8 mld. euro) din 2004.
O parte dintre contracte au fost incheiate intre companii din tari diferite si astfel au necesitat mai multe procese lungi si complicate, care au implicat mai multe probleme de rezolvat pentru consultanti, precum si cheltuieli mai mari.
Deutsche Bank si Merrill Lynch au depasit estimarile de anul trecut si au fost implicate in incheieri de contracte in valoare de 104,5 miliarde de dolari (79 de miliarde de euro) si respectiv 104,2 miliarde de dolari (78,8 miliarde de euro). Nici una dintre cele doua nu s-au clasat in Top cinci in 2005, iar Deutsche Bank s-a pozitionat pe locul 20. Saltul bancilor in topul statisticilor a aratat cum implicarea in cateva contracte importante poate face diferenta.
Deutsche Bank, spre exemplu, a consiliat compania RWE cu privire la vanzarea Thames Water, in timp ce cel mai important contract pentru Merrill Lynch a reprezentat oferta companiei E.On pentru Endesa si cea a Gaz de France pentru Suez.
Companiile de utilitati tind sa detina sume mari de lichiditati dar nivel de indatorare mai redus, asa ca majoritatea achizitiilor au fost realizate cu lichiditati sau prin imprumuturi. Putine contracte au implicat emiterea de actiuni.
Iberdrola utilizeaza actiuni pentru a plati o parte din preluarea companiei Scottish Power, deoarece compania este o achizitie de proportii care nu poate fi realizata numai din lichiditati.
Raportul redus dintre nivelul de indatorare si sumele mari detinute in lichiditati disponibile pentru a finanta contractele a fost un factor important in cresterea activitatii de fuziuni si achizitii.
"Aveti un numar foarte mare de companii de utilitati care au avut o perioada de refacere a balantei", a declarat Matthew Wallace, director la divizia energetica europeana a Credit Suisse.
"Unele practic nu au nicio datorie, asa ca pot obtine un credit foarte usor. Este foarte usor pentru ele sa realizeze achizitii de mari proportii din punct de vedere al departamentului financiar al companiei. Nu este nevoie de o noua emisiune de actiuni", a adaugat Wallace.
"Chiar si fara contracte de mare amploare, companiile de utilitati vor fi capabile sa pastreze un rating A", a subliniat Wallace. Pastrarea unui rating bun pentru credit este important pentru companiile de utilitati, pe masura ce se implica in proiecte de mare amploare pe termen lung, precum construirea de centrale energetice, si au nevoie sa fie privite ca fiind stabile din punct de vedere al activitatilor de comert.
Bancherii se asteapta ca astfel de contracte sa se mai deruleze si in 2007. Care companie va cumpara pe cine depinde de rezultatul catorva oferte; daca nu vor fi acceptate, companiile se vor orienta catre alte posibile alternative.
Daca incheierea contractului dintre Gaz de France si Suez esueaza, o alta companie isi va arata interesul pentru Suez, cum ar fi RWE din Germania sau Enel din Italia. "Suez va fi preluata de catre o alta companie", a declarat un oficial al companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO