Business Internaţional

Letonia se afla din nou pe marginea prapastiei si abia rezista presiunilor de a-si devaloriza moneda

Letonia se afla din nou pe marginea prapastiei si abia rezista presiunilor de a-si devaloriza moneda
08.10.2009, 23:10 25

Programul de austeritate lipsit de soliditate al Letoniei sipropunerea acesteia de modificare a conditiilor crediteloripotecare vor genera un "nou val de neincredere" cu privire la tarabaltica, a avertizat banca centrala letona, scrie cotidianul debusiness The Wall Street Journal.

Guvernul a lansat ideea unei legi care sa limiteze datoriiledebitorilor la valoarea colateralului (bunul cu care este garantatcreditul). Banca centrala a anuntat insa ca modificarile ce ar fiaduse conditiilor creditelor ar "reduce increderea in sectorulfinanciar leton si sansele tarii de a-si reface economia".

Avertismentul a survenit dupa ce o licitatie de obligatiuniguvernamentale nu a reusit sa atraga cumparatori, iar temerileprivitoare la economia letona s-au rasfrant asupra monedei Suediei,ale carei banci sunt cei mai mari creditori din Letonia. Lainceputul sedintei de tranzactionare de ieri euro se tranzactionala 0,7085 lati, aproape de limita inferioara a bandei detranzactionare, de 0,7098 lati.

Actualele temeri au reinviat speculatiile conform carora tara arputea incerca sa-si rezolve partial problemele prin devalorizareamonedei locale, latul. O astfel de actiune ar declansa devalorizariin regiune, tarile vecine ale Letoniei, Lituania si Estonia, urmandsa resimta presiunea nervozitatii pietelor, sunt de parereanalistii.

"Exista o necesitate extrem de urgenta de a rezolva problemabugetului, fixand cheltuielile de stat la niveluri sustenabile petermen lung", se arata in declaratia bancii centrale letone. In cazcontrar, a avertizat banca, "perspectivele viitoare se vorinrautati".

In cadrul UE, Letonia a fost deosebit de afectata de crizaeconomica. Tara cu 2,2 milioane de locuitori este mentinuta pelinia de plutire printr-un pachet de credite de 7,5 miliarde deeuro (11 miliarde $) acordate de UE, FMI, Suedia si alte tari.

In schimb, creditorii vor ca Letonia sa-si reduca deficitulbugetar foarte ridicat.

Letonia incearca de luni intregi sa opereze reduceri decheltuieli. In aceasta saptamana, guvernul a anuntat ca va veni cureduceri de 325 mil. lati (462 de milioane de euro), sub nivelul de500 de milioane de lati convenit cu FMI si alti creditori.

Ministrul leton de finante a reactionat, aratand ca creditoriiinternationali isi pierd rabdarea si noi plati din pachetuldestinat tarii ar putea fi amanate.

Neil Shearing, economist in cadrul Capital Economics din Londra,a declarat ca speculatiile s-au intensificat in ultimele zilepentru ca guvernul leton este pe punctul de a nu respecta unprincipiu central al programului de austeritate permitand odevalorizare.

Devalorizarea ar avea consecinte grave. Bancile suedeze care auacordat credite ipotecare in euro ar asista la o crestere acazurilor de prescrieri de ipoteci, iar Letonia ar pierde probabilorice sansa de a fi acceptata in zona euro in viitorulapropiat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO