Business Internaţional

Ce le spune Warren Buffett acţionarilor în scrisoarea anuală: Când vi se spune că toate răscumpărările sunt dăunătoare pentru acţionari sau pentru ţară, sau sunt deosebit de benefice pentru directori generali, asculţi fie un analfabet economic, fie un demagog, personaje care nu se exclud reciproc. El a dat exemplu Apple şi American Express

Ce le spune Warren Buffett acţionarilor în scrisoarea...

Autor: Valeriu Dănilă

27.02.2023, 12:34 2424

Warren Buffett a apărat răscumpărarea de acţiuni în scrisoarea anuală a companiei Berkshire Hathaway, considerând practica benefică pentru toţi acţionarii, transmite CNBC.

„Când vi se spune că toate răscumpărările sunt dăunătoare pentru acţionari sau pentru ţară, sau sunt deosebit de benefice pentru directori generali, asculţi fie un analfabet economic, fie un demagog, personaje care nu se exclud reciproc.”, a spus învestitorul în vârstă de 92 de ani în mult anticipata scrisoare lansată sâmbătă.

Conglomeratul a cheltuit o sumă record de 27 de miliarde de dolari în răscumpărări în 2021, deoarece Buffett a găsit puţine alte oportunităţi.

Activităţile de răscumpărare au încetinit în acest an la aproximativ 8 miliarde de dolari, deoarece miliardarul a început să cumpere acţiuni intens tranzacţionate. Berkshire a preluat şi compania de asigurări Alleghany pentru 11,6 miliarde de dolari.

Răscumpărările de acţiuni au atras critici din partea politicienilor care consideră că firmele americane ar trebui să-şi folosească banii în alte moduri pentru a stimula creşterea pe termen lung, cum ar fi beneficiile angajaţilor şi cheltuielile de capital. Mulţi spun că răscumpărările oferă adesea un impuls incremental creşterii câştigului pe acţiune, iar când companiile încetează să facă asta, atingerea acestui obiectiv devine mai dificilă.

Buffett consideră că răscumpărările sunt benefice pentru acţionari, deoarece oferă o creştere a valorii intrinseci pe acţiune.

„Matematica nu este complicată: când numărul acţiunilor scade, interesul tău pentru numeroasele noastre afaceri creşte. Fiecare mic fragment ajută dacă răscumpărările se fac la preţuri care cresc valoarea”, a spus Buffett. „Câştigurile din răscumpărări cu valoare sporită, ar trebui subliniat, beneficiază toţi proprietarii – din toate punctele de vedere.”

Legendarul investitor a evidenţiat Apple şi American Express, două din companiile în care Berkshire Hathaway deţine participaţii serioase. Buffett a spus în trecut că este fan al programului de răscumpărare de acţiuni al CEO-ului Tim Cook şi al modului în care acesta oferă conglomeratului o proprietate sporită pentru fiecare dolar din câştigurile producătorului de iPhone, fără ca investitorul să fie nevoit să ridice un deget.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO