Business Internaţional

Laţul anchetelor pentru manipularea dobânzilor Libor se strânge în jurul coloşilor bancari HSBC, Deutsche Bank, Crédit Agricole şi SocGen

Laţul anchetelor pentru manipularea dobânzilor Libor se strânge în jurul coloşilor bancari HSBC, Deutsche Bank, Crédit Agricole şi SocGen

Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, i-a convocat în septembrie pe guvernatorii celor mai influente bănci centrale pentru a discuta despre reformarea sistemului Libor

Autor: Bogdan Cojocaru

20.07.2012, 00:05 718

Anchetatorii analizează legă­turile dintre dealerii celor patru bănci şi un fost angajat al Barclays, Phillippe Moryoussef. Acesta a părăsit luna trecută Nomura Holdings, cea mai mare firmă de brokeraj niponă, fiind anchetat pentru implicarea în manipularea dobânzilor Libor (London interbank offered rate) şi Euribor. Moryoussef a lucrat la banca britanică între 2005 şi 2007, scrie Financial Times.

Extinderea investi­gaţiei la traderii celor patru bănci vine după ce managerii de la Barclays, singura instituţie de credit care a recunoscut că a influenţat voit Liborul, au fost "iertaţi" după ce banca a plătit o amendă record de 450 milioane dolari în SUA şi Marea Britanie.

În acordul încheiat cu banca britanică, autori­tatea americană de reglementare a contrac­telor futures a menţionat, fără a-l numi, un trader care "a orchestrat un efort de a alinia strategiile de trading ale dealerilor mai multor bănci pentru propriul profit".

Dealerul este Moryoussef, potrivit mai multor persoane care cunosc problema. Anchetatorii cercetează convorbirile acestuia cu Michael Zrihen de la Crédit Agricole, Didier Sander de la HSBC şi Christian Bittar, de la Deutsche Bank. Niciunul dintre ei nu mai lucrează la aceste bănci.

Treaderii ar putea fi puşi sub acuzare în SUA până în septembrie, a spus o persoană apropiată investigaţiilor Departamentului de Justiţie din Washington.

Echipă de lucru la nivel înalt

Undele de şoc pe care le-a provocat scandalul în lumea financiară au determinat autorităţile de reglemen­tare în domeniu să ceară reformarea sistemului de care depind active de 500.000 de miliarde de dolari din întreaga lume, de la produse complexe de­rivate la împrumuturi imobiliare.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mervyn King, a trimis miercuri o scrisoare altor guvernatori de bănci centrale, printre care şefii BCE şi Fed în care le cere să participe la o reuniune pe 9 septembrie în Elveţia pentru a discuta despre defi­cienţele sistemului Libor, potrivit unor surse apropiate situaţiei, citate de The Wall Street Journal.

"A devenit foarte clar că sistemul Libor are nevoie de reforme radicale", s-ar spune în scrisoare. King şi alţi bancheri vor fi în septembrie în Elveţia pentru reuniunea Băncii Reglementelor Internaţionale, un grup al celor mai influente bănci centrale din lume. "Va trebui să fie un efort interna­ţional. Libor este stabilită de o organizaţie britanică, dar pentru circa zece monede diferite, astfel că trebuie să fie un efort internaţional", a afirmat Ben Bernanke, preşedintele Fed. King a indicat că una din problemele siste­mului Libor este că uneori apar perioade în care nu există împrumuturi interbancare pe care băncile să-şi bazeze propunerile, astfel că stabilirea Libor se face luând în calcul presupunerile băncilor privind costurile de împrumut.

Au minţit pentru profit şi statut

În investigaţiile privind manipularea dobânzilor sunt implicate circa 20 de bănci, iar până acum exista presupunerea generală că majoritatea lor au recurs la această practică în timpul crizei financiare din 2007-2009 pentru a părea mai sănătoase decât erau în realitate, uneori cu încuviinţarea autorităţilor. Însă presupusa implicare a traderilor de la HSBC, Deutsche Bank, Crédit Agricole şi SocGen datează dinaintea crizei financiare cu câţiva ani. Dosarul Barclays face clar faptul că au existat două perioade distincte de încercare a manipulării dobânzilor, prima pentru câştiguri din trading, iar cealaltă pentru a da impresia de stabilitate financiară.

În urma scandalului, trei manageri de top de la Barclays au demisionat la presiu­nile autorităţilor şi politicienilor, respectiv preşedintele Marcus Agius, directorul ge­ne­ral Robert Diamond şi directorul de ope­ra­ţiuni Jerry Del Missier, notează Bloomberg.

Nivelul Libor este stabilit zilnic la Londra de Asociaţia Bancherilor Britanici folosind date primite de la bănci despre costurile lor de împrumut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO