Business Internaţional

Lakshmi Mittal, locul trei in clasamentul miliardarilor

14.03.2005, 00:00 56

Pentru al 11-lea an consecutiv cel mai bogat om din lume, potrivit clasamentului intocmit de revista Forbes, ramane Bill Gates, fondatorul producatorului de software Microsoft, surpriza anului fiind insa pozitionarea pe locul trei a omului de afaceri de origine indiana Lakshmi Mittal.


Comparativ cu anul trecut, averea lui Bill Gates a scazut de la 46,6 mld. dolari la 46,5 mld. dolari.


Warren Buffet, presedintele companiei Berkshire Hathaway, ocupa pozitia a doua, si el un obisnuit al varfului clasamentului. Spre deosebire de cea a lui Gates, averea lui Buffet s-a majorat cu 2,6%, pana la 44 mld. dolari, reducand astfel din decalajul fata de lider.


Pe locul al treilea, sau surpriza anului cum a fost vazuta de multi, se situeaza proprietarul celui mai mare grup siderurgic din lume, omul de afaceri Lakshmi Mittal, care a consemnat cea mai spectaculoasa crestere a averii in 2004, cu 18,8 mld. dolari, pana la 25 mld. dolari.


In editia precedenta a clasamentului, actualul ocupant al locului al treilea se situa pe pozitia a 62-a. Cresterea pretului la otel pe piata globala, precum si achizitia a mai multor combinate siderurgice, in special in Europa de Est, au facut ca Mittal sa aiba un an excelent.


In 2004, profitul companiilor controlate de omul de afaceri de origine indiana, stabilit in prezent la Londra, s-a triplat, ajungand la 4,7 mld. de dolari. Vanzarile grupului au atins 22,2 mld. dolari.


Numai in Kazahstan Mittal Steel are 50.000 de angajati, locul unde se afla filiala de deservire a pietei chineze. De asemenea Mittal detine operatiuni importante in Romania, Cehia, Africa de Sud si SUA.


Mittal Steel intentioneaza sa plateasca un dividend de 40 de centi pe actiune in acest an. Mittal si familia sa detin 97% din companie, ceea ce inseamna ca vor incasa in jurul a 260 milioane dolari, unul dintre cele mai mari dividende distribuite vreodata rezultate dintr-o afacere de familie. Mai mult, se pare ca familia isi va reduce participatia la 88% prin vanzarea unui pachet de actiuni evaluat la 2 mld. dolari.


Averea insumata a celor 691 de miliardari in dolari ai lumii s-a marit anul trecut cu 300 mld. dolari, ajungand in acest moment la 2.200 mld. dolari. Varsta medie a celor inclusi in clasament este de 64 de ani, insa 29 dintre ei au sub 40 de ani. Un numar de 68 dintre ei sunt femei, iar doar 26 dintre cei 691 sunt necasatoriti.


Cel mai tanar miliardar de pe lista este germanul de 21 de ani Albert von Thurn und Taxis, cu o avere de 2 mld. dolari. De cealalta parte, veteranul este John Simplot, in varsta de 96 de ani, care si-a faurit averea din prelucrarea cartofilor.


Miliardarul cu cei mai multi copii este Saleh Bin Abdul Aziz Al Rajhi, cu nu mai putin de 60 de mostenitori.


Cel mai mare perdant din ultimul an a fost rusul Mihail Hodorkovski, fostul director general al grupului petrolier Iukos, in prezent aflat in inchisoare, a carui avere s-a diminuat de la 12,8 mld. dolari la "doar" 2,2 mld. dolari.


Un alt miliardar rus intens mediatizat, Roman Abramovici, patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, ocupa locul 21 in editia din acest an a clasamentului Forbes. Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, care detine un imperiul media, este pozitionat pe 25, cu 12 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO