Business Internaţional

Lakshami Mittal, cel mai bogat imigrant asiatic din Marea Britanie

30.03.2004, 00:00 13



Averea celor mai bogati 300 de oameni de afaceri de origine asiatica din Marea Britanie a crescut cu 50% in ultimele 12 luni, depasind 14,3 miliarde de lire sterline.



In fruntea listei se afla Lakshmi Mittal, magnatul indian al otelului, cu o avere estimata la 3,5 miliarde de lire sterline, fiind urmat de fratii Hinduja, Sri si Gopi, care "valoreaza" impreuna 2,1 miliarde de lire.



Fratii Jatania, al caror nume se leaga de detergentii Lipsyl si Stergene, se claseaza pe locul al treilea, cu 650 milioane de lire sterline, fiind urmati de un nou venit, Anil Agarwal, un magnat din sectorul exploatarii miniere, cu o avere de 540 milioane de lire sterline. Pe locul 5 se situeaza fratii Vijay si Bhikhu Patel, care isi datoreaza cele 425 milioane de lire sterline companiei producatoare de medicamente Waymade.



Scriitorul Salman Rushdie continua sa o duca bine, cu o avere estimata la peste 7,6 milioane de lire sterline. Pentru cel de-al doilea roman al sau, "Midnight's Children" ("Copiii din miez de noapte"), a obtinut premiul Booker in 1981. Cu 15 ani in urma, Rushdie a emigrat in Marea Britanie, dupa ce volumul sau "Versetele Satanice" a fost considerat blasfemic si i-a adus condamnarea la moarte din partea comunitatii radical-religioase islamice. Decretul prin care a fost condamnat inca mai este in vigoare, iar recompensa pentru uciderea scriitorului se ridica la 100.000 de dolari. Rushdie conduce in prezent un grup de artisti si persoane din lumea divertismentului, ca de exemplu actorul Sir Ben Kingsley sau Gurinder Chadha, care a regizat comedia de succes "Bend It Like Beckham" si are o avere de 4,3 milioane de lire sterline.



Lista, sponsorizata de un post de radio asiatic, Sunrise Radio, va fi data publicitatii maine. Avtar Lit, directorul executiv al Sunrise, este unul dintre cei mai bogati afaceristi din domeniul media, printre care se numara si producatorul de televiziune Waheed Alli. Totusi, influenta tot mai mari pe care o are domeniul artelor si divertismentului din sudul Asiei nu isi gaseste recunoasterea in clasament, dominat de industriasi.





Bogat si controversat





Grupul LNM, condus de Lakshmi Mittal, anticipeaza ca recenta investitie in otelaria poloneza PHS (Polskie Huty Stali) va duce la multiplicarea investitiilor straine directe din aceasta tara in urmatorii ani, precum si la integrarea industriei grele a Poloniei in economia mondiala, potrivit Warsaw Business Journal. In special sectorul auto va beneficia de noi investitii, conform declaratiei de saptamana trecuta a vicepresedintelui LNM Holdings, Aditya Mittal.



De altfel, tendinta s-a resimtit deja in ultimii trei ani in intreaga Europa Centrala si de Est. "In anul 2000, aproape ca nici nu existam in aceasta regiune. In trei ani, am devenit cei mai importanti jucatori pe piata otelului de aici, cu o capacitate de productie de aproape 17 milioane de tone", spune Anuradha Mittal.



Investitia realizata in Polonia se ridica la un miliard de dolari, reprezentand 23,4% din otelaria PHS. Dupa finalizarea tranzactiei, grupul LNM se va putea lauda cu 65.000 de angajati si cu venituri in Europa Centrala si de Est de aproape 5,5 miliarde de dolari. In Polonia, LNM a mai achizitionat anul trecut otelaria Nowa Huta si spera ca in curand sa mai obtina si Czestochowa. In Romania, grupul LNM Group detine combinatul galatean Ispat Sidex si producatorul de tevi Tepro Iasi.



Lakshmi Mittal a provocat controverse in timpul ultimei campanii electorale din Marea Britanie, donand 125.000 lire sterline Partidului Laburist. Dupa numai doua luni, premierul Tony Blair adresa guvernului roman o scrisoare in care recomanda preluarea combinatului Sidex, care urma sa fie privatizat, de catre grupul LNM. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO