Business Internaţional

La un an după ce Macron a promis să aducă acasă paracetamolul, reshoring-ul producţiei accelerează în Franţa

La 15 ani de la închiderea ultimei unităţi de producţie de paracetamol locale, Franţa a anunţat că va reîncepe să producă acest medicament pe plan local din 2023, scrie francetvinfo.fr. Odată startul dat, companii din diferite ramuri industriale au început să-şi aducă fabricile înapoi în Franţa, ceea ce înseamnă crearea a mii de locuri de muncă.

Subcontractorul farma Seqens a lansat oficial o nouă unitate de producţie care va avea o capacitate de 10.000 de tone pe an. Producţia va fi absorbită de grupurile farma Sanofi şi Upsa.

Anunţul a fost făcut la un an de la prezentarea, de către preşedintele francez Emmanuel Macron, a unei strategii ce viza relocalizarea întregului lanţ de producţie a acestui medicament, a cărui importanţă a fost evidenţiată de criza sanitară actuală.

Criza coronavirusului pare să fi accelerat reshoring-ul capacităţilor de producţie în Franţa. În acest fel vor fi create mii de noi locuri de muncă, notează Deutsche Welle.

Readucerea industriei pe plan local face parte din planul Franţei de relansare a economiei lovite de pandemie.

„Am alocat 500 milioane de euro sub formă de susţinere guver­na­mentală unui număr de 500 de com­panii care îşi aduc producţia înapoi“, a declarat ministrul francez al industriei, Agnes Pannier-Runacher. „Ţara noastră este dezin­dus­trializată de 30 de ani, in­dus­tria repre­zen­tând acum 12% din PIB comparativ cu 23% în Germania“.

Companiile au realizat că offshoring-ul le poate eroda competitivitatea în momentul întreruperii bruşte a lanţurilor globale de aprovizionare. Plus, când produci local, poţi reac­ţiona mult mai prompt la evoluţia pieţelor şi pot veni mai uşor cu noi prototipuri, a adăugat ministrul francez.

În plus, există acum un apetit real pentru bunuri produse la nivel local.

Reshoring-ul ar putea fi doar la început în Franţa, potrivit lui David Cousquer, CEO al Trendeo Consultancy care monitorizează această activitate de câţiva ani. „Nu vom putea aduce înapoi întreaga industrie, nu mai dispunem de suficient personal calificat“, arată acesta.

În acelaşi timp, însă, companii străine decid să se retragă din Franţa.

În septembrie anul trecut, anunţul privind închiderea unităţii din Bethune deţinută de compania japoneză Bridgestone i-a luat prin surprindere pe salariaţii acesteia şi a stârnit agitaţie pe scena politică din Franţa.

Regiunea suferea deja de pe urma închdierii altor unităţi de producţie de anvelope: Continental în Oise şi Goodyear în Amiens-Nord.

 

Etichete: franta,productie

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.