Business Internaţional

Ken Griffin, fondatorul Citadel, acuză FED-ul pentru politica sa de a plăti toate depozitele deţinute la banca SVB. „SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, însă acest lucru se destramă în faţa ochilor noştri.”

Ken Griffin, fondatorul Citadel, acuză FED-ul pentru...

Autor: Valeriu Dănilă

19.03.2023, 14:00 418

Ken Griffin, fondatorul fondului speculativ Citadel, a declarat că pachetul de salvare a Silicon Valley Bank dezvăluit de autorităţile americane de reglementare arată că sistemul capitalist american „se destramă sub ochii noştri”.

Griffin a declarat pentru Financial Times că guvernul SUA nu ar fi trebuit să intervină pentru a proteja toţi deponenţii SVB după prăbuşirea băncii.

„SUA ar trebui să fie o economie capitalistă, însă acest lucru se destramă în faţa ochilor noştri.”, a spus el într-un interviu luni, la o zi după ce autorităţile de reglementare din SUA s-au angajat să îi protejeze pe toţi deponenţii din SVB, chiar şi pe cei cu solduri peste limita de 250.000 de dolari.

„A existat o pierdere a disciplinei financiare, guvernul a salvat în totalitate deponenţii”, a adăugat Griffin.

SVB a fost închisă vineri de autorităţile din SUA, după ce clienţii s-au grăbit să retragă 42 de miliarde de dolari, un sfert din totalul depozitelor sale, într-o singură zi.

Criticii pachetului de salvare au evidenţiat riscul de hazard moral care provine din completarea tuturor deponenţilor cu banii avuţi la SVB.

„Ar fi fost o mare lecţie de hazard moral”, a spus el. „Pierderile pentru deponenţi ar fi fost nesemnificative şi ar fi condus la ideea că gestionarea riscului este esenţială.”

„Suntem la ocuparea completă a forţei de muncă, pierderile din credite au fost minime, iar bilanţurile bancare sunt la cel mai puternic nivel de până acum. Putem aborda problema hazardului moral dintr-o poziţie de forţă.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO