Business Internaţional

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, se retrage din comerţul cu mărfuri

JPMorgan va continua să tranzacţioneze mărfuri financiare precum aurul şi alte metale preţioase. AFP/Mediafax Foto

JPMorgan va continua să tranzacţioneze mărfuri financiare precum aurul şi alte metale preţioase. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

28.07.2013, 19:50 416

JPMorgan, cea mai mare bancă americană, renunţă la comerţul fizic cu materii prime după investiţii de miliarde de dolari şi cinci ani în care şi-a construit cea mai mare divizie de mărfuri din lumea bancară. Decizia vine în condiţiile în care Wall Street-ul se confruntă cu presiuni fără precedent din partea politicienilor şi autorităţilor privind rolul jucat în comerţul cu mărfuri, scrie CNBC.

Banca va explora posibilitatea „unei vânzări, a unei divizări sau unui parteneriat strategic“ a afacerilor cu mărfuri conduse de Blythe Masters, arhitectul expansiunii băncii în acest sector şi una dintre cele mai cunoscute femei de pe Wall Street. Instituţia va continua să tranzacţioneze mărfuri financiare precum aurul şi alte metale preţioase. Afacerile cu materii prime ale JPMorgan variază de la petrol extras din Africa la cupru din Chile.

Sub presiunea reglementărilor mai dure şi a nevoii de a majora nivelurile capitalului, JPMorgan se alătură altor mari bănci de investiţii, precum Deutsche Bank şi Barclays, în retragerea care marchează sfârşitul unei ere de zece ani de boom al preţurilor materiilor prime în care băncile din întreaga lume au intrat în forţă pe pieţele volatile.

Dar banca americană este primul actor major care se retrage în totalitate, iar acum atenţia se va concentra pe Morgan Stanley şi Goldman Sachs, care se confruntă cu presiuni de acelaşi fel.

Anunţul dat de JPMorgan vine după o săptămână în care operaţiunile cu mărfuri ale Wall Street-ului au fost în centrul atenţiei, cu politicienii şi autorităţile americane punând sub semnul îndoielii necesitatea ca băncile să deţină depozite şi conducte. De asemenea, Rezerva Federală reevaluează decizia din 2003 prin care a permis băncilor comerciale să tranzacţioneze mărfuri.

Achiziţia în 2010 a reţelei de depozite de metale Henry Bath & Son a pus la dispoziţia băncii 70 de facilităţi de depozitare pe patru continente, de la New Orleans la Singapore – aproape 11% din totalul din industria de profil. JPMorgan este de asemenea cea mai mare bancă cu afaceri în domeniul stocării gazelor naturale.

Însă o analiză efectuată de JPMorgan arată că profiturile din afacerile cu materii prime sunt prea slabe pentru a merita riscul şi costul luptei cu autorităţile în jurisdicţii multiple.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 29.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO