Business Internaţional

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Alianţa analizează modalităţi de intensificare a disuasiunii nucleare

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: Alianţa...

Autor: Mihai Draghici

14.06.2023, 18:51 112

Miniştrii Apărării din statele membre NATO vor analiza modalităţi de reconfigurare a acţiunilor de disuasiune nucleară, în contextul tensiunilor cu Rusia, afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Miniştrii Apărării din ţările NATO se vor întâlni joi şi vineri, la Bruxelles, pentru a pregăti summitul din iulie. Pe agenda reuniunii figurează intensificarea asistenţei pentru Ucraina, precum şi consolidarea disuasiunii şi apărării, inclusiv printr-o serie de planuri regionale, a declarat Jens Stoltenberg.

Grupul de Planificare Nucleară se va reuni "pentru discuţii despre aspecte nucleare ale actualului mediu de securitate şi pentru a analiza adaptarea continuă a configuraţiei forţelor NATO de disuasiune nucleară", a afirmat Stoltenberg, conform stenogramei declaraţiilor, vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

Rusia a suspendat în februarie participarea la Noul Tratat pentru Reducerea Armamentului Strategic (Noul START), pe fondul tensiunilor generate de războiul din Ucraina. În plus, preşedintele Vladimir Putin a anunţat că Rusia va transfera arme nucleare tactice în Belarus în iulie.

Miniştrii Apărării urmează să aprobe înfiinţarea unui Centru Maritim al NATO pentru Securitatea Infrastructurii Submarine Esenţiale, în cadrul Comandamentului Maritim aliat din Marea Britanie. De asemenea, vor avea loc discuţii cu producători de armament şi va fi revizuit Planul de acţiune pentru producţia în domeniul apărării.

Pe agenda reuniunii figurează un proiect pentru noi angajamente de investiţii în domeniul apărării, elaborat pentru a fi dezbătut la summitul NATO de la Vilnius, cu o propunere de alocare ca "bază" bugetară formală a cel puţin 2% din PIB pentru apărare.

Referindu-se la contraofensiva Ucrainei, Stoltenberg a refuzat să facă evaluări concludente, dar a notat că forţele militare ucrainene avansează pe frontul din sud-estul Ucrainei. "Au trecut doar câteva zile, nu ştim dacă acesta va fi un moment de turnură în război, dar observăm că ucrainenii avansează şi eliberează teritorii. Cu cât Ucraina va avea mai multe câştiguri teritoriale, cu atât va avea o poziţie mai puternică la masa negocierilor. Cu cât Ucraina va avea mai multe câştiguri teritoriale, cu cât va fi mai probabil ca preşedintele (Vladimir) Putin să îşi dea seama că nu poate câştiga pe câmpul de luptă şi că trebuie să negocieze o pace corectă", a subliniat Stoltenberg.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO