Business Internaţional

Japonia vrea un acord rapid de liber schimb cu UE

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

03.05.2011, 22:51 787

Japonia a pledat, marţi, la Bruxelles, pentru încheierea rapidăa unui acord de liber schimb cu Uniunea Europeană, în condiţiile încare economia este afectată de consecinţele cutremurului şitsunamiului din martie, transmite AFP.

"Lansarea unui acord economic şicomercial ar fi un gest bun", a declarat Satoru Satoh, purtător decuvânt al ministrului japonez al Afacerilor Externe, TakeakiMatsumoto, care s-a aflat luni şi marţi într-o vizită laBruxelles.

El a arătat că este un momentfoarte important pentru Japonia, care suferă în urma cutremurului,iar economia este sarcina cea mai importantă.

Întâlnirile între Matsumoto şicomisarul petnru Comerţ, Karel De Gucht, şi cel pentru PiaţaInternă, Michel Barnier, nu au permis progrese tangibile, daracestea ar putea avea loc la summitul UE-Japonia prevăzut pentru27-28 mai, au indicat reprezentanţii ambelor părţi.

În urma seismului, şefii de stateşi de guverne din UE s-au declarat în martie pregătiţi pentruconsolidarea relaţiilor cu Japonia şi lansarea unor posibilnegocieri pentru un acord de liber schimb.

În octombrie 2010, UE a încheiatcu Coreea de Sud primul său acord de liber schimb importantcu unstat asiatic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO