Business Internaţional

Japonia reia vanzarea companiilor, incepand cu industria tutunului

08.06.2004, 00:00 18



Guvernul Japoniei vinde actiuni in valoare de 2,2 mld. de dolari din Japan Tabaco Inc., al treilea producator de tigari din lume.



Ministerul Finantelor din Japonia a anuntat vanzarea a 289,334 de actiuni, echivalentul a 14,5% din producatorul marcilor de tigari Mild Seven si Winston pentru 7581 de dolari per actiune, cu un discount de 2% fata de pretul de la inchiderea de ieri. Ministerul a planuit sa ofere un discount de pana la 4% in cea mai mare vanzare de actiuni a Japoniei din acest an.



Indexul bursier Topix a crescut cu 50%, revenindu-si dupa o scadere istorica in aprilie, iar cifra de afaceri la bursa din Tokyo s-a dublat ajungand la 12 mld. de dolari pe zi.



In acest cadru, Japan Tabaco care nu a reusit anul trecut cumpararea companiei turcesti Sigara Sanayi Isletmeleri AS, se confrunta cu scaderi ale vanzarilor de tigari in Japonia in conditiile in care legile stricte si taxele ridicate descurajeaza consumul de tutun.



O crestere cu 24% a vanzarilor din Rusia si din alte tari din afara Europei a determinat o crestere a vanzarilor companiei Japan Tabacco cu 3% in anul fiscal trecut.



Aceasta a anuntat ca planuieste inchiderea a sase fabrici de tigari din Japonia in plus fata de cele opt anuntate anul trecut. Japan Tabacco va renunta in 2005 la dreptul sau de a produce Malboro, cea mai de succes marca de tigari din lume, inlaturandu-si astfel principala sursa de incasari.



Indexul bursier Topix a crescut cu 50%, revenindu-si dupa o scadere istorica in aprilie, iar cifra de afaceri la bursa din Tokyo s-a dublat ajungand la 12 mld. de dolari pe zi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO