Business Internaţional

Iukos neaga ca si-ar vinde actiunile grupului Chevron

06.08.2003, 00:00 13



Iukos, a doua companie petroliera a Rusiei, a negat informatiile publicate in ultima perioada potrivit carora Chevron Texaco va cumpara un pachet de actiuni Iukos. Tranzactia urma sa aiba loc in cazul in care Iukos nu ar reusi sa achizitioneze compania rivala Sibneft.



Mai mult, un purtator de cuvant al Yukos a declarat ca fuziunea cu Sibneft este in derulare.



Ziarul britanic Sunday Times a fost cel care a facut publica tranzactia, citand surse apropiate companiei Chevron. Conform publicatiei londoneze, compania petroliera americana Chevron Texaco a oferit 4 miliarde de dolari pentru un pachet de actiuni ale grupului Iukos.



Saptamana trecuta, Chevron Texaco a declarat ca profitul trimestrial a crescut de patru ori, ajungand la un nivel de 1,6 miliarde de dolari, ca urmare a cresterii pretului mondial al petrolului.



"Ducem tratative cu ExxonMobil, Royal Dutch/Shell, Chevron si Total pe o multime de probleme, dar nu am auzit de vreo vanzare a unei parti din Iukos", a declarat o sursa din partea grupului petrolier rusesc.



Aceeasi sursa a negat si informatiile aparute intr-un ziar local, potrivit carora Iukos a revenit asupra deciziei de a emite obligatiuni pe pietele internationale. Emisiunea, evaluata la un miliard de dolari, era destinata finantarii fuziunii cu Sibneft. Ziarul Vedomosti a citat surse din cadrul Iukos care au declarat ca emisiunea a fost amanata si ca grupul negociaza cu un grup de banci vestice in privinta obtinerii unui imprumut sindicalizat.



"Trebuie sa imprumutam in total 3 miliarde de dolari, necesari operatiunii de fuziune cu Sibneft. Un posibil imprumut sindicalizat nu exclude emisiunea de obligatiuni, care nu a fost, in nici un caz, amanata", a declarat sursa din partea Iukos.



Grupul rusesc a anuntat in luna mai ca a decis sa contracteze un imprumut de 3 miliarde de dolari, necesari achizitionarii companiei Sibneft. Tranzactia a fost evaluata de analisti intre 12 si 15 miliarde de dolari. Iukos va plati atat cash, cat si cu actiuni. Organismul de reglementare a concurentei din Rusia nu a aprobat inca fuziunea dintre cele doua companii.



Grupul Iukos a ajuns in centrul atentiei si al unui val de speculatii dupa ce a devenit tinta unei investigatii a autoritatilor, pe care multi o considera motivata politic. Se pare ca Mikhail Khodorkovski, directorul executiv al grupului, ar vrea sa intre in politica, si ca Kremlinul ar vrea sa impiedice acest lucru.



"Aceste acuzatii nu au absolut nimic in comun cu realitatea, avand la baza motivatii de ordin politic", a declarat Khodorkovski.



Mai tarziu, la inceputul lunii iulie, a fost arestat Platon Lebedev, un actionar important al grupului Iukos, fiind acuzat de evaziune fiscala si furt din proprietatea statului in urma privatizarilor din 1994. A urmat si un raid asupra arhivelor aflate la sediul grupului, organizat de autoritati. Totul a culminat cu anchetarea unor cazuri de crima, ale caror victime au fost mai multi oameni de afaceri care au intrat in conflict cu Iukos. Grupul a negat toate aceste acuzatii, care insa au amenintat ceea ce se anunta a fi cea mai importanta tranzactie din istoria companiilor rusesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO