Business Internaţional

Itele Iukos se incurca si mai rau

21.07.2004, 00:00 16

Judecatoarea care trebuia sa conduca procesul Iukos in privinta taxelor neplatite de companie a fost eliberata de sarcini la cerere proprie, dupa ce aceasta a invocat presiuni psihologice, fara a preciza care au fost acestea, relateaza The Moscow Times.
Solicitarea venita din partea judecatoarei Olga Mihailova a fost legata de "lucruri publicate in mass-media pe care ea le considera presiuni psihologice", dupa cum informeaza agentiile de stiri.
Un nou judecator va fi numit si audierile vor fi reluate cam intr-o luna, potrivit declaratiilor avocatilor Iukos. Serviciul Federal al Taxelor va ancheta plecarea judecatoarei. Aceasta a scris articole referitoare la legea taxatiei care au fost publicate intr-o revista editata de avocatul Iukos, Sergei Pepeliaiev, sugerand ca ar avea interese in rezultatul procesului gigantului petrolier, dupa cum informeaza o agentie de stiri care citeaza un reprezentant al serviciului de taxe.
Decizia luata de Mihailova complica si mai mult deja ambigua situatie a Iukos si a fostului sau presedinte Mihail Hodorkovski, care se afla  inca in inchisoare.  Acesta si asociatul sau, Platon Lebedev au fost acuzati de frauda si evaziune fiscala, iar procesul se va relua joi. 
Iukos trebuie sa plateasca 3,4 miliarde de dolari care reprezinta taxe restante aferente anului 2000, suma care ameninta compania cu falimentul. O alta suma de 3,3 miliarde de dolari reprezinta o alta datorie catre statul rus, de data aceasta aferenta anului 2001, iar in ce priveste anii urmatori se asteapta datorii la fel de mari.
Iukos a facut apel la decizia privind datoria pentru anul 2001, in timp ce a lansat si un apel separat impotriva Curtii de Arbitraj din Moscova, care a decis sa se mentina in favoarea  deciziei care obliga Iukos sa plateasca datoria pentru anul 2000. Institutia hotarase luna aceasta ca Iukos trebuie sa achite datoria anului 2000 pana in iulie, termen care a expirat.
Ca raspuns, Iukos a actionat in justitie, negand legalitatea pretentiilor serviciului de taxe. In acest caz, verdictul nu s-a pronuntat, procesul find intrerupt de retragerea judecatoarei Olga Mihailova.
Pepeliaiev a acuzat in acelasi timp oficialii financiari ca pun presiune pe umerii avocatilor care apara cauza Iukos. El spune ca autoritatile conduc acum verificari ilegale, dupa ce tot anul acesta se efectuasera niste controale care nu au dezvaluit incalcari ale legii. "Niciodata nu am incalcat legea sau nu am folosite metodele imorale pe care le invoca autoritatile in procesul cu Iukos", a declarat Pepeliaiev.



andreea.paun@zf.ro



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO