Business Internaţional

Irlanda continuă discuţiile cu UE şi FMI. Băncile rămân fără depozite. Kahn, FMI: ”Europa se mişcă prea încet”. Irlanda ar putea primii 100 mld. euro

Autor: Adrian Voicu

20.11.2010, 11:40 49

Oficialii irlandezi şi experţi ai Uniunii Europene şi FonduluiMonetar Internaţional (FMI) vor continua discuţiile şi în weekendîn speranţa ajungerii la o concluzie cu privire la forma de ajutorpregătită pentru economia şi sistemul financiar irlandez, scrieBloomberg.

Allied Irish Banks, a doua mare bancă a Irlandei, a confirmatîncă o dată fragilitatea sistemului financiar ieri, raportând undeclin al depozitelor bancare de 17% în acest an. DominiqueStrauss-Khan, directorul Fondului Monetar Internaţional a declaratcă Europa "Se mişcă prea încet" în privinţa crizei datoriilorsuverane, care a început cu Grecia.

Problema retragerii depozitelor de la Allied Irish Bank "aratăpesimist", este de părere Alan McQuaid, economist şef în cadrulBloxham Stockbrokers din Dublin. "Subliniază că este nevoie de ourgentare a rezolvării situaţiei. Un pachet financiar mare estenecesar pentru a readuce încrederea în piaţă@.

Discuţiile cu privire la pachetul de ajutor au început în urmăcu două zile, după o întâlnire a miniştrilor de finanţe ai UE încare s-a cerut Irlandei să convină asupra unui astfel de pachet.Planul prin care se speră ca sistemul bancar să îşi revină dupăcăderea pieţei imobiliare din 2008, s-ar putea ridica la 100miliarde de euro, conform Barclays Capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO