Irlanda continuă discuţiile cu UE şi FMI. Băncile rămân fără depozite. Kahn, FMI: ”Europa se mişcă prea încet”. Irlanda ar putea primii 100 mld. euro

Autor: Adrian Voicu 20.11.2010

Oficialii irlandezi şi experţi ai Uniunii Europene şi Fondului Monetar Internaţional (FMI) vor continua discuţiile şi în weekend în speranţa ajungerii la o concluzie cu privire la forma de ajutor pregătită pentru economia şi sistemul financiar irlandez, scrie Bloomberg.

Allied Irish Banks, a doua mare bancă a Irlandei, a confirmat încă o dată fragilitatea sistemului financiar ieri, raportând un declin al depozitelor bancare de 17% în acest an. Dominique Strauss-Khan, directorul Fondului Monetar Internaţional a declarat că Europa "Se mişcă prea încet" în privinţa crizei datoriilor suverane, care a început cu Grecia.

Problema retragerii depozitelor de la Allied Irish Bank "arată pesimist", este de părere Alan McQuaid, economist şef în cadrul Bloxham Stockbrokers din Dublin. "Subliniază că este nevoie de o urgentare a rezolvării situaţiei. Un pachet financiar mare este necesar pentru a readuce încrederea în piaţă@.

Discuţiile cu privire la pachetul de ajutor au început în urmă cu două zile, după o întâlnire a miniştrilor de finanţe ai UE în care s-a cerut Irlandei să convină asupra unui astfel de pachet. Planul prin care se speră ca sistemul bancar să îşi revină după căderea pieţei imobiliare din 2008, s-ar putea ridica la 100 miliarde de euro, conform Barclays Capital.