Business Internaţional

Irangate petrolier: Statoil isi pierde sefii, dar si reputatia

29.09.2003, 00:00 13



Compania petroliera Statoil, cea mai mare din Norvegia, spera ca plecarea neasteptata a directorului sau executiv Olav Fjell sa marcheze finalul scandalului izbucnit cu privire la operatiunile din domeniul petrolier si al gazelor desfasurate in Iran.



Demisia lui Fjell survine la sfarsitul a doua saptamani extraordinare in istoria unui grup care s-a mandrit permanent cu standardele sale etice si ecologice in cadrul unei industrii care a fost adesea criticata pentru afacerile sale dubioase, relateaza Financial Times.



Plecarea lui Fjell a urmat demisiei presedintelui companiei, Leif Terje Loeddesoel. Richard Hubbard, director al departamentului operatiunilor internationale de explorare si productie, a parasit de asemenea compania, ca urmare a unui raid al politiei la sediul acesteia efectuat la inceputul acestei luni.



Fjell a luat decizia de a pleca la sfarsitul unei intruniri de noua ore a consiliului de administratie al companiei. Acesta a fost inlocuit de Inge Hansen, directorul financiar al companiei.



Afacerile iraniene



Scandalul izbucnit se refera la relatiile dintre compania Statoil si Horton Investment, o companie iraniana de consultanta.



Conform termenilor unui contract secret semnat in luna iunie a anului trecut, Statoil cadea de acord sa plateasca 15,2 milioane de dolari in decursul unei perioade de 11 ani in schimbul unor "informatii legate de probleme de ordin financiar, industrial, legal si social asociate cu dezvoltarea sectorului de afaceri in Iran".



Statoil a renuntat la acest acord la inceputul acestei luni in urma publicarii unor detalii in presa. Compania platise deja 5,2 milioane de dolari. Presa norvegiana a presupus ca Statoil incercase sa ofere mita pentru a-si putea extinde mai usor operatiunile in Iran. Statoil a negat cu hotarare toate acuzatiile ce i s-au adus.



Saptamana trecuta, consiliul de administratie al Statoil il critica pe Fjell pentru incapacitatea sa de a tine detaliile secrete, insa declara ca va continua sa-l sustina. Parerea membrilor consiliului s-a schimbat, insa, in decursul acestei saptamani, iar reprezentantii angajatilor companiei si-au exprimat ingrijorarea cu privire la faptul ca nu li se prezentase intreaga situatie. De fapt, un audit intern ridicase unele semne de intrebare cu privire la acest contract inca de la inceputul lunii martie. Fjell a fost informat in legatura cu situatia in mai, iar Loeddesoel in iunie. Totusi, contractul nu a fost anulat pana la inceputul acestei luni.



Istorii care se repeta



Fjell nu este primul director al Statoil care pleaca in circumstante obscure. Predecesorii sai Arve Johnsen si Harold Norvik, care au condus compania timp de aproape trei decenii, au plecat pe fondul unor scandaluri legate de anumite costuri. Fjell a condus compania timp de patru ani, aceasta fiind listata in anul 2001, un pachet de 17,5% din aceasta fiind vandut.



Nick Griffin, analist in cadrul Deutsche Bank, a declarat ca Fjell era apreciat de catre comunitatea investitionala, acesta prezentand si aplicand o strategie consistenta din momentul in care a preluat conducerea companiei in 1999. In dolari, actiunile Statoil au inregistrat unele dintre cele mai bune performante din cadrul sectorului din momentul lansarii de catre companie a unei IPO in 2001.



"Situatia actuala reprezinta un test foarte important pentru companie din punct de vedere al independentei sale. In trecut, guvernul norvegian a intervenit, schimband managementul companiei de cate ori performantele nu erau pozitive. Acum, partial privatizata, compania va trebui sa-si rezolve singura problemele," a declarat acesta. "Pare ironic si si un eveniment nefericit faptul ca Statoil a fost subiectul unui astfel de scandal avand in vedere ca aceasta este poate una dintre companiile cu cele mai solide standarde etice si ecologice din cadrul sectorului".



Etica si interese



Intr-adevar, Statoil este unul dintre putinele grupuri petroliere si de gaze ce a fost capabil sa castige o pozitie solida in randul unor grupuri de investitii cum ar fi ISIS Stewardship International Fund din Marea Britanie.



Principiile etice promovate de companie au jucat de asemenea un rol vital in ceea ce priveste strategia de extindere a companiei. Compania a incercat dintotdeauna sa incheie parteneriate cu alte companii nationale din sectorul petrolier. Pe langa participarea sa la proiectul iranian din sectorul gazelor naturale, South Pars, Statoil desfasoara de asemenea operatiuni in Angola, semnand de curand un contract important cu Algeria.



Extinderea dincolo de granitele Norvegiei este esentiala in ceea ce priveste capacitatea companiei de a-si depasi dependenta de campurile petroliere din aceasta tara. Noul director al companiei a subliniat ca actualul scandal nu va reprezenta un ostacol in calea acestei strategii de extindere.



Extinderea prin intermediul unei fuziuni ample este exclusa avand in vedere dorinta guvernului de a-si mentine controlul asupra a doua treimi din aceasta companie, pe care o considera drept un activ national de importanta strategica. Scepticii considera ca acest lucru va insemna ca Statoil va fi permanent dependenta de anumite considerente de ordin politic, lucru ce nu se intampla in cazul rivalelor sale.



Totusi, asupra tuturor companiilor din cadrul acestui sector se exercita presiuni in sensul de a deveni mai transparente. Autoritatea Norvegiana Nationala pentru Investigarea Delictelor de Ordin Economic si Ecologic este cea care se ocupa de acest scandal care va deveni cu siguranta unul public. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO