Business Internaţional

Investitorul miliardar John Paulson, cel mai cunoscut dintre numele controversate implicate în Roşia Montană, a câştigat miliarde pariind pe distrugerea avuţiei a milioane de americani, dar a anticipat greşit că fără proiect România va rămâne o ţară nedezvoltată

Investitorul miliardar John Paulson, cel mai cunoscut...

Autor: Catalina Apostoiu

07.02.2024, 22:53 4614

John Paulson a devenit miliar­dar în 2007 când a făcut personal un profit de 3.5 miliarde de dolari pa­riind împotriva creditelor ipotecare subprime. În 2010, Paulson câştiga 5 miliarde de dolari mizând pe aur şi a stabilit astfel un nou record pentru industria fondurilor de hedging.

Bănuielile sale că piaţa creditelor ipotecare subprime va declanşa în cele din urmă o criză economică ca­tastrofală i-au adus miliarde şi l-au catapultat din poziţia de manager de portofolii puţin cunoscut în cea de superstar al Wall Streetului.

Totuşi, faptul că ceea ce l-a pro­pulsat în rândul miliardarilor a fost un pariu corect pe distrugerea viitoa­re a milioane din avuţia personală a americanilor face povestea sa de succes una dezagreabilă.

Pariul din 2008 i-a adus faima şi bogăţia, dar controversele rămân.

În acel moment, Paulson părea un exemplu de urmat, pariul său stră­lucitor fiind descris pe un ton plin de admiraţie de Gregory Zuckerman, reporter The Wall Street Journal, în cartea sa The Greatest Trade Ever.

Însă chiar una dintre afacerile pe care Zuckerman le descrie se află în centrul unor acuzaţii de fraudă lan­sa­te de comisia americană de supervi­za­re a pieţelor financiare la adresa bancherilor lui Paulson, de la Goldman Sachs, firma care a reuşit să scape în mare parte neafectată de criză.

Pentru ca Paulson să parieze că obligaţiunile ipotecare se vor pră­buşi, acuză SEC, bancherii de la Goldman i-au păcălit pe alţi inves­titori să parieze că acest lucru nu se va întâmpla. Acum, criticii nemulţu­miţi ai Wall Streetului cer ca Paulson să fie pus sub acuzare îm­preună cu Goldman.

Pentru fiecare contrarian deştept care face bani, există un fraier de cealaltă parte a tranzacţiei, pare să fie legea aplicată.

Paulson a consiliat guvernul american cu privire la cel mai bun plan de salvare a Wall Street-ului. Însă când Paulson şi alţi câştigători din industria fondurilor de hedging de pe urma crahului au fost nevoiţi să dea explicaţii, audierile s-au transformat în ceva mai asemănător cu un seminar politicos legat de finanţe. Cei audiaţi chiar au avut parte de distracţie.

Potrivit New York Magazine, Paulson a declarat că fără proiectul Roşia Montană, România nu se va mai dezvolta, iar românii vor rămâne săraci.

Însă România a ajuns în 2022 la acelaşi nivel de PIB/capita, raportat la paritatea puterii de cumpărare (PPC) cu Ungaria şi Portugalia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO