Business Internaţional

Investitorii sunt optimişti: Încrederea investitorilor în ameliorarea situaţiei economice din Zona Euro şi Germania este în creştere

Autor: Dorin Oancea

19.01.2021, 13:47 58

Statisticile comunicate marţi de Institutul ZEW din Germania indică ameliorarea încrederii investitorilor pentru a doua lună consecutiv în ianuarie. 

Evoluţia este susţinută de procesul de vaccinare şi de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare, aspecte contrabalansate de persistenţa crizei sanitare şi restricţiilor de circulaţie pentru contracararea acesteia, aratî o analiză a Băncii Transilvania.

Astfel, indicatorul de încredere a investitorilor calculat de Institutul ZEW pentru Zona Euro a crescut cu 3,9 puncte lună/lună la 58,3 puncte în ianuarie, cel mai ridicat nivel din luna septembrie.

Se evidenţiază majorarea indicatorului de încredere a investitorilor în Germania (prima economie a regiunii) cu un ritm lunar de 6.8 puncte la 61.8 puncte, cel mai ridicat nivel din septembrie.

Aceste evoluţii exprimă premise de ameliorare a climatului din sfera economiei reale în trimestrele următoare, într-o dinamică susţinută de imunizarea populaţiei şi de perspectiva persistenţei unui mix relaxat de politici economice.

De altfel, conform semnalelor recente Uniunea Europeană vizează imunizarea a 70% din populaţia regiunii până la toamnă.

Pe de altă parte, atragem atenţia cu privire la deteriorarea componentei situaţia curentă a economiei Zonei Euro: indicatorul în ajustare cu o dinamică lunară de 3,2 puncte la -78,9 puncte în ianuarie (cel mai redus nivel din septembrie).

Cu toate acestea, indicatorul care măsoară situaţia curentă din Germania s-a ameliorat marginal în ianuarie (cu 0,1 puncte lună/lună la -66,4 puncte).

Nu în ultimul rând, componenta aşteptări inflaţioniste din Zona Euro în luna ianuarie se îndreaptă spre cel mai ridicat nivel din mai 2018. Cu alte cuvinte, investitorii se aşteaptă la redinamizarea ritmului anual al preţurilor de consum din Zona Euro, în convergenţă spre nivelul ţintă al Băncii Centrale Europene, pe fondul creşterii economiei reale şi majorării cotaţiilor internaţionale la ţiţei.

Evoluţiile pozitive ale indicatorilor de încredere din regiune, coroborate cu accelerarea procesului de vaccinare şi cu perspectivele de politică economică exprimă premise pozitive pentru dinamica economiei Zonei Euro în trimestrele următoare.

Conform celor mai recente prognoze macroeconomice actualizate de Bloomberg PIB-ul regiunii ar putea creşte cu o dinamică anuală de 4,3% în 2021 (cel mai bun ritm de la lansarea Uniunii Monetare Europene în 1999), după ajustarea cu 7,3% an/an estimată pentru 2020 (în contextul incidenţei pandemiei şi consecinţelor acestui şoc fără precedent).

În acest scenariu, investiţiile productive (motorul economiei) s-ar putea majora cu 3,8% an/an în 2021 (după declinul cu 9,3% an/an din 2020), cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB (consumul privat ar putea creşte cu 3,9% an/an).

Procesul de relansare economică post-pandemie va continua şi în 2022, prognozele Bloomberg indicând perspective de majorare pentru PIB, investiţiile productive şi consumul privat cu ritmuri anuale de 3,9%, 5,1%, respectiv 4,2%.

La nivelul pieţei forţei de muncă prognozele Bloomberg indică perspectiva creşterii ratei medii anuale a şomajului de la 7,6% în 2019 la 8% în 2020 şi 9,1% în 2021. Acest indicator s-ar putea diminua la 8,6% în 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO