Business Internaţional

Investitorii simt din nou mirosul banilor pe pietele emergente

23.09.2003, 00:00 13



Accelerarea cresterii economiei mondiale si o mai mare eficienta a politicilor implementate de statele in curs de dezvoltare au condus la majorarea nivelului investitiilor pe pietele emergente, conform oficialilor de la Institute of International Finance (IIF).



In raportul despre fluxurile de capital, prezentat la intalnirea anuala a Fondului Monetar International (FMI) si a Bancii Mondiale, de la sfarsitul acestei saptamani din Dubai, IIF a afirmat ca fluxurile investitionale nete din tarile in curs de dezvoltare vor creste cu o treime in acest an, estimandu-se ca vor atinge un nivel de 162 miliarde de dolari. Pentru 2004 se previzioneaza o cifra de 186 miliarde de dolari.



Pe masura ce investitorii isi asuma din ce in ce mai multe riscuri, absenta crizelor de pe pietele emergente a condus la cresterea popularitatii investitiilor realizate de managerii fondurilor pe aceste piete.



La intalnirea din Dubai, oficialii Bancii Mondiale au declarat ca imbunatatirea mediului de afaceri din tarile in curs de dezvoltare reprezinta un mijloc de reducere a saraciei. Cu exceptia catorva state, printre care China si India, investitiile straine s-au concentrat mai mult in tari cu venituri medii si nivel scazut al saraciei.



Ce spune FMI



Saptamana trecuta, FMI a revizuit estimarile privind cresterea economiei globale, care va atinge un nivel de 4,1% in 2004. In ceea ce priveste economia americana, aceasta va creste cu 2,6% in acest an, iar pentru 2004 se estimeaza o crestere de 3,9%.



Kenneth Rogoff, economistul sef al FMI, a declarat ca economia mondiala isi revine, dar este inca dependenta in mare masura de cererea interna a SUA, ceea ce face ca deficitul american ca creasca foarte mult. Rogoff a adaugat ca la un moment dat aceasta majorare a deficitului contului curent ar determina un declin accentuat al dolarului.



Dupa intalnirea Grupului celor Sapte (G7), care a avut loc la tot sfarsitul saptamanii trecute, traderii de pe pietele valutare au confirmat si ei spusele lui Rogoff. Ei sunt de parere ca dolarul ar putea atinge un nou nivel minim, atat fata de yen, cat si fata de celelalte monede. Daca insa yenul japonez s-ar aprecia, nu numai exportatorii avea de suferit, ci si intreaga economie a Japoniei, care inca incearca sa depaseasca faza de recesiune.



La intalnirea G7, statele dezvoltate au subliniat in comunicatul lor ca "o mai mare flexibilitate a ratelor de schimb este necesara pentru ajustarea sistemului financiar international, bazat pe mecanismele de piata".



Incepe atacul asupra monedelor asiatice



Alex Schuman, strategist la Commonwealth Bank of Australia, a declarat ca documentul emis de G7 reprezinta o victorie a lui John Snow, secretarul Trezoreriei SUA, care a indemnat statele asiatice sa renunte la regimurile cursurilor de schimb administrate.



China si-a fixat moneda de dolarul american, ceea ce face ca yuanul sa fie subevaluat cu cel putin 20%, conform analistilor. La randul sau, Japonia a cheltuit in acest an cel putin 9.000 miliarde de yeni (75 miliarde de dolari), incercand sa impiedice aprecierea monedei sale. Si Coreea de Sud si Taiwan intervin periodic pe pietele valutare pentru a stimula exporturile.



In ultima vreme, politicile valutare asiatice, si in special cele ale Chinei sI Japoniei, au fost aspru criticate. Oficialii europeni au acuzat statele din Asia ca prin masurile lor au facut ca moneda europeana sa sufere de pe urma slabiciunii dolarului.



Bursa japoneza se impotmoleste



Dupa ce saptamana trecuta atinsese cel mai inalt nivel din ultimele 15 luni, ieri, indicele bursier Nikkei a avut cea mai mare scadere procentuala din ultimii doi ani. Astfel, la sfarsitul zilei de tranzactionare, indicele ajunsese la 10.475,10, in scadere cu 4,24% fata de sedinta anterioara. Dupa intalnirea statelor din G7, si yenul a reactionat, crescand cu mai mult de doua procente, pana la 111,37 yeni pe dolar imediat dupa deschiderea sedintei de tranzactionare. Acest nivel al monedei japoneze nu mai fusese atins din decembrie 2000. Saptamana trecuta, oficialii guvernului japonez au anuntat ca in al doilea trimestru al anului, cresterea reala anualizata a economiei va fi mult sub nivelul anuntat anterior, de 3,9%. Acasta declaratie ar putea submina increderea investitorilor in statisticile oficiale privind economia Japoniei, si asa destul de des criticate pentru lipsa de coerenta. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO