Business Internaţional

Investitorii arabi, noua forta care intra in fotbalul britanic, in duel direct cu miliardarii rusi si americani

Investitorii arabi, noua forta care intra in fotbalul britanic, in duel direct cu miliardarii rusi si americani

Click pentru imaginea intreaga

12.09.2008, 22:08 51

La inceputul acestei luni, un oficial al clubului Real Madrid l-a sunat pe fotbalistul brazilian Robinho pentru a-l informa ca fusese vandut. "Vei merge la Manchester", i s-a spus starului brazilian, scrie Financial Times.
Dar cand jucatorul de 24 de ani a ajuns la aeroport unde urma sa fie intampinat de oficialii noului sau club, surpriza a fost imensa. Petrecerea de bun venit era dominata de albastrul de pe tricourile Manchaster City, si nu de rosul celor de la United.
Ar putea parea o poveste lipsita de orice realitate, dar tot ceea ce s-a intamplat in acele zile in fotbal pare mai degraba o fictiune decat pura realitate. Manchester City - unul din cluburile britanice nu foarte bine cotate, care se ascundea de cateva decenii in umbra rivalilor sai mai norocosi - a anuntat ca fusese achizitionat de un grup de investitori arabi pentru 210 milioane de lire sterline (261 mil. euro).
Devenind unul dintre cele mai bogate cluburi din prima liga britanica, Machester City a dat in aceeasi zi o lovitura de proportii pe piata transferurilor, achizitionandu-l pe jucatorul brazilian pentru 32,4 milioane de lire sterline (40 mil. euro) si acordandu-i un salariu saptamanal de 160.000 de lire (200.000 de euro).
Toata aceasta situatie a fost surprinzatoare chiar si pentru standardele ridicate ale Premier League, ale carei meciuri televizate ajung in peste 660 de milioane de case din 20 de tari. "Fotbalul a devenit un club al miliardarilor", a declarat impresarul sportiv Jon Smith.
Iar puterea acestui brand se dezvolta atat de rapid, incat vechii proprietari de cluburi incep sa se ciocneasca din ce in ce mai des de noii miliardari - detinatorii de petrodolari, in special cei din Orientul Mijlociu.
Aceasta lupta pare insa ireala. Inarmat cu banii arabilor, City s-a luptat de pe aceeasi pozitie cu cel mai mare rival al sau, Manchester United in incercarea de a obtine transferul lui Dimitar Berbatov de la Tottenham. Oferta de 30 de milioane de lire sterline a fost insa devansata cu 750.000 de lire de catre cea a United.
Nu doar ca au castigat duelul cu Chelsea in ceea ce priveste transferul lui Robinho, dar noii proprietari ai Manchester City au anuntat o noua lista de viitoare transferuri. Pe aceasta este inclus portughezul Cristiano Ronaldo, jucatorul lui Manchester United, pe care acestia il evalueaza la 135 mil. lire sterline.
In asemenea conditii, doua lucruri raman clare. In primul rand nu poate fi contestata capacitatea fotbalului de a atrage sume impresionante de bani, chiar si in vremuri caracterizate mai degraba de o criza economica. Iar in al doilea rand, interesul din ce in ce mai mare al investitorilor pentru prima liga britanica pune in pericol actuala structura de conducere a cluburilor.
Pana recent, Roman Abramovici, proprietarul clubului Chelsea, domina piata transferurilor din fotbalul britanic. Averea personala a omului de afaceri rus este estimata de Forbes la 24,3 miliarde de dolari. El a atras in vestul Londrei fotbalisti precum Didier Drogba, Michael Ballack sau Deco, care primesc salarii imense de la clubul britanic.
Manchester United, cel mai valoros club din lume, a concurat cu Chelsea foarte mult timp. Iar Arsenal si Liverpool, celelalte doua forte ale fotbalului britanic, au completat careul de asi, cele patru echipe castigand o buna parte a trofeelor europene in ultimele sezoane.
Dar venirea arabilor la Manchester City ar putea semnala in acelasi timp aparitia unei concurente puternice pentru indivizii bogati, precum Abramovici sau Malcom Glazer, proprietarul Manchester United. Si asta in conditiile in care noii investitori par dispusi sa cheltuiasca mult mai mult.
Toti sunt interesati de exploatarea brandului pe care il ofera Premier League si cluburile sale. Cluburile britanice "sunt precum diamantele", a declarat o sursa apropiata de tranzactia prin intermediul careia investitorii arabi au achizitionat Manchester City. Cluburile din Premier League sunt renumite pentru imunitatea in fata oricarei crize economice, potrivit analistilor firmei de consultanta Deloitte.
"Nu e vorba de a obtine profitabilitate an de an. Este vorba de recuperarea investitiei in eventualitatea unei vanzari", spune Dan Jones, din cadrul Deloitte. Investitia in fotbal "necesita abandonarea anumitor principii economice, dar nu este o actiune unica. La fel ca in acest caz, oamenii cumpara vin, picturi, restaurante, hoteluri gandindiu-se ca odata cu vanzarea isi vor recupera banii si chiar mai mult", a adaugat el.
Pentru urmatoarele trei sezoane, cluburile britanice vor incasa din drepturile de televizare a meciurilor de fotbal 1,7 mld. lire sterline (2,1 mld. euro) din partea televiziunilor locale BSkyB si Setanta Sport si alte 625 mil. lire sterline din partea televiziunilor straine.
Achizitia Manchester City indica foarte clar rapiditatea cu care prima liga britanica se distanteaza de competitiile similare. Cu aproape 20 de ani in urma, cluburile britanice de fotbal se luptau sa tina pasul cu mult mai titratele echipe italiene si spaniole. Crearea Premier League in 1992 a modificat insa peisajul, in asa masura incat sporturi precum basketul sau fotbalul american - care au atins maturitatea pe pietele lor de origine - privesc cu invidie la extinderea globala a succesului primei ligi de fotbal engleze.
Mai mult, insisi investitorii americani au inceput sa-si faca simtita prezenta in Premier League, in acest moment detinand cluburi precum Liverpool, Aston Villa sau chiar Manchester United. Un antreprenor rus detine Portsmouth, un consortiu bancar islandez a achizitionat West Ham United, iar inainte de venirea investitorilor din Dubai, Manchester City era detinut de fostul premier thailandez Thaksin Shinawatra.
Pot face insa acesti investitori bani din fotbal? Americanii cred ca da, considerand ca pot aduce sofisticatele strategii de marketing in cadrul unor cluburi care beneficiaza de recunoastere la nivel global, dar nu stiu cum sa beneficieze de ea. Totusi, interesul americanilor fata de fotbalul britanic pare sa scada pe masura escaladarii turbulentelor de pe piata financiara. Iar locul lor este luat de o serie de fonduri de investitii, a caror filosofie este radical diferita.
Pentru arabii de la Manchester City important este nu atat profitul, cat pozitionarea Orientului Mijlociu ca un ax central al lumii sportului. Investitorii din Abu Dhabi, care vizeaza gazduirea unor evenimente sportive majore in regiune, spera ca acest obiectiv poate fi indeplinit mai usor prin legarea numelui de cel al unei competitii precum Premier League.
FIFA si UEFA - cele doua organisme de reglementare a competitiilor sportive la nivel mondial, respectiv european - s-au aratat in numeroase randuri iritate de dezechilibrul in ceea ce priveste investitiile intre prima liga britanica si cluburile de pe continent.
Cei care pazesc insa portile de intrare ale Premier League nu par deloc ingrijorati de aceasta situatie. "Oamenii spun ca ne aflam intr-un moment in care suprasaturarea va genera o prabusire brusca", a declarat Richard Scudamore, directorul executiv al ligii. "Astfel de speculatii au existat dintotdeauna, dar pana acum nu am vazut niciun semn potrivit caruia interesul investitorilor este in scadere", a adaugat el.
Iar doritori sa vanda inca se mai gasesc. Bill Kenwright, presedintele clubului Everton, a anuntat recent ca va cauta un investitor strain care sa scoata echipa din criza pe care o traverseaza. Sarcina de a gasi un miliardar care sa achizitioneze clubul ii revine presedintelui firmei de brokeraj Symour Pierce, Keith Harris, care spera ca recenta achizitie a Manchester City il va ajuta sa-si indeplineasca sarcina primita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO