Business Internaţional

Investitorii americani pariaza tot mai putin pe risc

25.06.2008, 14:01 15

Investitorii care doresc sa investeasca sume mai mari de 2 milioane de dolari (1,3 mil. euro) incep deja sa renunte la fondurile de investitii si la bancile mari de investitii, pentru a-si indrepta atentia catre firme de investitii mai mici, care prezinta un risc mult mai scazut, scrie Bloomberg.
"Pentru prima data in cariera mea, vad cum si investitorii care dispun de sume considerabile pentru investitii incep sa se teama de locul in care investesc", a declarat Robert Balentine, directorul firmei de investitii Wilmington Trust Corp. "Din ce in ce mai multi investitori cu sume mari de bani dispusi sa investeasca parasesc companiile de brokeraj", a incheiat el.
Companiile de investitii precum Wilmington au inceput sa fie preferate in locul fondurilor de investitii, dupa ce acestea au inregistrat pierderi uriase in urma crizei creditelor ipotecare subprime din Statele Unite. UBS, cea mai mare companie de administrare a averilor din lume, a inregistrat in ultimele trei luni retrageri de peste 39 de miliarde de dolari (25,17 mld. euro). Potrivit estimarilor JPMorgan Chase, in ultimul an UBS a raportat pierderi de aproape 38 de miliarde de dolari, pe fondul prabusirii pietei creditelor din Statele Unite.
"Cel mai probabil clinetii UBS au ajuns sa se intrebe cum compania mai poate administra banii lor daca inregistreaza pierderi atat de mari", a declarat David Maude, consultant financiar al UBS. "Pierderile inregistrate au patat reputatia UBS", a adaugat Maude.
Dupa ce in primul trimestru al acestui an compania elvetiana a inregistrat pierderi de 10,9 mld. dolari (7,03 mld. euro), clientii companiei si-au retras peste 12,8 mld. franci elvetieni (7,10 mld. euro). Dupa aceste retrageri masive din cadrul companiei, conducerea UBS a facut apel la cei peste 2,5 milioane de clienti ai bancii.
"Compania s-a adresat tuturor clientilor si este dispusa sa raspunda oricaror intrebari adresate acesteia", a declarat Jim Pierce, vicepresedintele departamentului de management al averilor din cadrul UBS.
"Cea mai mare parte a operatiunilor nostre se desfasoara pe piata americana de capital, tocmai din aceasta cauza suntem complet dedicati acesteia", a adaugat Pierce. "Peste 30% din totalul averilor la nivel mondial se afla in Statele Unite, si tocmai din aceasta cauza, pentru o companie specializata in managementul averilor, piata americana prezinta cel mai mare interes".
Wilmington Trusts a fost infiintata in 1903, cu scopul de a administra averea familiei DuPont. Trusts, spre deosebire de alte companii de investitii, are obligatii de natura contractuala fata de clientii sai.
Compania de investitii detinea la sfarsitul anului trecut aproximativ 80 de consilieri financiari, fata de 45 de consilieri cat numara in 2006, si se concentreaza in mod special pe clientii care doresc sa investeasca peste 10 milioane de dolari. Fata de 2007, compania a inregistrat o crestere a averilor administrate de aproximativ 17%.
"Chiar inainte de prabusirea bancii americane de investitii Bear Stearns, din martie anul acesta, majoritatea investitorilor americani incepusera deja sa puna la indoiala capacitatea institutiilor financiare din Statele Unite. Acestea inregistrau din ce in ce mai multe pierderi pe fondul agravarii crizei creditelor subprime si incepeau deja sa caute finantare de la fondurile de investitii de stat din alte tari", a apreciat in continuare Balentine.
In prezent, firmele de administrare a averilor au inceput sa ofere pe langa serviciile bancare traditionale si asistenta financiara in domeniul taxelor si impozitelor sau planificari imobiliare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO