Business Internaţional

Investitorii americani isi indreapta privirile si banii spre strainatate

12.10.2006, 18:44 15

Revenirea actiunilor companiilor americane, in special a marilor corporatii, nu pare sa fi redus atractia investitorilor americani pentru actiunile companiilor din afara SUA, scrie Financial Times.
In ultimii ani, indicii burselor din Statele Unite au pierdut din forta in fata celor ale celorlalte mari economii mondiale din cauza faptului ca investitorii din retail si investorii institutionali au inceput sa isi orienteze afacerile in strainatate sau au gasit noi oportunitati in venitul fix, marfuri si in domeniul imobiliar.
Desi indicii Dow Jones si S&P 500 au inregistrat in 2006 rezultate mult mai bune decat unii indici internationali, investitorii interni sunt in continuare circumspecti in privinta pietei interne.
"Inca nu putem observa niciun semn de reintoarcere a capitalului in Statele Unite, iar majoritatea investitorilor nu par sa fie prudenti", a declarat Jim Paulsen, directorul departamentului de investitii strategice de la Wells Capital Management.
Reprezentantii AMG Data Services au declarat ca pana la data de 4 octombrie a acestui an in toate fondurile de investitii din SUA, inclusiv fondurile comerciale, au intrat fluxuri de capital in valoare de 124 mld. dolari (98,8 mld. euro).
"Din acest total, 110 mld. dolari au intrat in fondurile care au investit in companiile din strainatate", a spus Robert Adler, presedintele AMG.
Informatiile sunt confirmate si de rezultatele Institutului Companiilor de Investitii. De la inceputul lui 2005, investitorii persoane fizice au introdus prin intermediul fondurilor mutuale 207,65 mld. dolari (165,5 mld. euro) in fondurile de actiuni internationale, in comparatie cu doar 46,49 mld. dolari (37 mld. euro) cat le-au revenit investitiilor facute in Statele Unite.
Incepand cu data de 31 august, 86,8% din cei 118,56 mld. dolari (94,5 mld. euro), totalul fluxurilor de investitii pe 2006, au plecat in strainatate. Dar investitorii se tem si de faptul ca majorarea preturilor actiunilor americane poate reflecta doar cresterea actiunilor marilor corporatii, mult mai sigure decat companiile mici, pe fondul unui mediu economic american ce isi pierde din stralucire.
"Totul indica o incetinire a economiei mondiale", a spus Jack Albin, seful departamentului de investitii de la Harris Pivate Bank.
Alti observatori avertizeaza ca preferinta pentru fondurile de investitii straine marcheaza o schimbare seculara si ca acest lucru ar trebui sa continue.
Evaluari mai bune din afara Statelor Unite si increderea ca dolarul se va deprecia din cauza deficitelor fiscale si comerciale americane sunt principalele motoare ale acestui trend.Este o combinatie care pare surprinzatoare tinand cont de recordul inregistrat de indicele Dow Jones saptamana trecuta si care a depasit recordul stabilit acum aproximativ sapte ani.

Nu le place acasa
Pana la 31 august 2006, din totalul de 94,6 mld. euro de intrate in fondurile de investitii americane, 86,8% au fost directionate catre strainatate.
Investitorii americani au alocat in 2005, 165,5 mld. euro investitiilor internationale, fata de doar 37 mld. euro cat a revenit fondurilor de investitii interne.
In 2006 din intrari in valoare de 98,8 mld. euro, 87,6 mld. euro au fost directionate spre fonduri de investitii straine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO