Business Internaţional

Investitie de 20 de miliarde de dolari in petrol amanata

21.08.2003, 00:00 17



Companiile petroliere intenationale implicate in dezvoltarea proiectului de exploatare a uriaselor zacaminte din perimetrul Kashagan vor fi nevoite sa admita in saptamanile urmatoare ca operatiunea de 20 de miliarde de dolari (17,8 miliarde de euro) va fi amanata pentru doi ani.



Consortiul, condus de grupul italian Eni, urmeaza sa anunte ca primele cantitati de petrol provenite din campul petrolier, care poate furniza 38 de miliarde de barili, va fi livrate abia din 2007, fata de data initiala, prevazuta pentru 2005.



Kashagan, cel mai mare teren petrolier descoperit in ultimii 30 de ani, reprezinta un punct critic pentru portofoliul companiilor din domeniu si contine mai mult de 9 miliarde de barili rezerve recuperabile. Acesta este un camp vital din zona Marii Caspice, pe care analistii o considera ca fiind una din cele mai importante regiuni din punct de vedere petrolier care poate concura cu dominatia impusa de Orientul Mijlociu.



Nursultan Nazarbayev, presedintele Kazakhstanului, a declarat in luna iunie: "Avem o intelegere (cu consortiul) asupra procesului de productie. Ne asteptam ca acestia sa respecte programul care a fost stabilit in cadrul intelegerii."



Companiile petroliere ce formeaza consortiul - ConocoPhilips, ExxonMobil, Royal Dutch/Shell, Total si Impex - au fost, totusi, retinute in a face publica aceasta amanare. Dar, in cursul acestei saptamani, unul din directorii executivi a declarat ca membrii consortiumului "au pus punctul pe i" si ca vor inainta o declaratie care va confirma amanarea pe care multi analisti au prevazut-o dupa ce neintelegerile din cadrul grupului au condus la ratarea sezonului de constructii din 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO