Business Internaţional

Într-un singur an, criza a doborât şase guverne din UE. Vedeţi aici victimele

Într-un singur an, criza a doborât şase guverne din UE. Victimele

Foto: AFP

Autor: Iulian Anghel

09.11.2011, 11:39 529

Brian Cowen - Este prima victimă a crizei datoriilor din Europa. Ajuns în fruntea "Tigrului celtic" în 2008, în vreme ce ţara sa intra în recesiune, Cowen şi-a pierdut postul în februarie 2011, la câteva luni după ce a negociat cu UE şi FMI un plan de salvare considerat de irlandezi drept o "umilire" Alegerile legislative anticipate au sancţionat foarte dur partidul lui Cowen, Finna Fail (centru dreapta), stâlp al vieţii politice irlandeze. Numărul deputaţilor acestui partid a ajuns la un sfert, în vreme ce Brian Cowen s-a retras din viaţa politică. Succesorul său, Emda Kenny din partidul Fine Geal (centru dreapta) a fost aleasă cu promisiunea de a negocia un plan de salvare mai onorabil.


Jose Socrates - primul ministru portughez a demisionat în martie 2011 ca urmare a respingerii de către Parlament a unui al patrulea plan de austeritate în mai puţin de un an, în încercarea de a aduce pe linie de plutire finanţele publice ale ţării. Cu 28% din sufragii obţinute la alegerile legislative anticipate din iunie 2011, Partidul Socialist al lui Jose Socrates a înregistrat o derută severă. Portughezii au votat masiv pentru un partid de dreapta şi l-au adus pe liderul acestuia Pedro Passos Coleho la putere. Paradoxul acestor alegeri a fost că dreapta a promis o rigoare bugetară şi mai drastică decât socialiştii. În vară, noul guvern a adoptat un plan de austeritate "şi mai ambiţios" decât cel al Troicii - FMI, UE şi BCE. Portugalia a solicitat ajutor internaţional în luna mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO