Business Internaţional

Insurgenţii ruşi din Ucraina permit acces internaţional fără obstacole la locul prăbuşirii avionului

Autor: Ioana Bojan

18.07.2014, 11:51 261

Separatiştii proruşi sunt de acord să permită unor anchetatori internaţionali un acces sigur şi fără obstacole la locul prăbuşirii zborului MH17 în Ucraina, a anunţat vineri Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), relatează AFP.

Într-o videoconferinţă a Grupului de contact pentru Ucraina (OSCE, Ucraina, Rusia) - la care au participat şi insurgenţi proruşi - aceştia din urmă au acceptat să ofere un "acces sigur (...) unei comisii naţionale de anchetă din care să facă parte anchetatori internaţionali" şi observatori OSCE, a anunţat organizaţia într-un comunicat.

Reprezentanţi ai grupărilor separatiste s-au angajat totodată "cu prioritate (...) să închidă locul catastrofei şi să permită autorităţilor locale să înceapă pregătiri în vederea recuperării cadavrelor", a adăugat OSCE.

Ei se angajează, de asemenea, să coopereze "cu autorităţile competente din Ucraina în toate problemele practice" care vor apărea în cadrul recuperării cadavrelor şi anchetei, se arată în comunicat.

Prăbuşirea zborului MH17 cu 298 de persoane la bord într-o zonă devastată de conflictul din Ucraina provoca vineri consternarea comunităţii internaţionale, Washingtonul îndemnând la o anchetă "fără obstacole", iar experţi americani avansând ipoteza unui tir de rachetă.

Într-un comunicat separat, preşedintele OSCE, Didier Burkhalter, a cerut o anchetă "imparţială" privind "cricumstanţele care au condus la această tragedie" şi a salutat decizia autorităţilor ucrainene şi a separatiştilor proruşi de a coopera cu experţii internaţionali.

"OSCE este pregătită să ajute Ucraina", a adăugat el. "Prea mulţi civili nevinovaţi au murit deja în acest conflict", potrivit lui Didier.

"Este o responsabilitate comună a tuturor să punem pe primul loc securitatea oamenilor şi să dublăm eforturile pentru o încetare focului durabilă", a precizat acesta.

Experţi ai serviciilor americane de informaţii apreciază că avionul Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines a fost doborât de o rachetă sol-aer, însă originea acesteia rămâne pentru moment incertă.

Autorităţile de la Kiev şi rebelii s-au acuzat reciproc imediat că ar fi la originea unui tir de rachetă, care ar fi cauzat catastrofa, însă nici un element material nu a permis stabilirea clară a responsabilităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO