Business Internaţional

Ingvar Kamprad: a fi sau a nu fi cel mai bogat european

Ingvar Kamprad: a fi sau a nu fi cel mai bogat european

Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea

Autor: Bogdan Cojocaru

09.03.2012, 00:04 1816

Cu o avere evaluată la peste 42 de miliarde de dolari, suedezul Ingvar Kamprad, fon­datorul Ikea, cel mai cunoscut lanţ de retail de mobilă, este cel mai bogat european şi al patrulea miliardar al lumii într-un clasament lansat recent de Bloomberg.

Însă în topul Forbes al miliardarilor lumii, Kamprad ocupă abia locul 377, cu o avere de 3 mld. dolari. În acest clasament el nu este nici măcar cel mai bogat suedez. Di­fe­renţa reflectă modul în care cele două to­puri evaluează averea lui Kamprad. Forbes nu include în calcul fundaţia prin care sue­dezul controlează IKEA, scrie cotidianul Financial Times.

Cele mai recente date publicate de Bloom­berg îi aşază pe mexicanul Carlos Slim Helu, cu o avere de 68,2 miliarde dolari, fondatorul Microsoft Bill Gates (61,7 mld. dolari) şi pe investitorul american Warren Buffet (44 mld. dolari) pe cele trei locuri ale podiumului miliardarilor lumii. În topul Forbes, aşezarea pe podium este aceeaşi, ca şi evaluarea averilor. Spre deo­sebire de clasamentul Bloomberg, aici cel mai bogat european este Bernard Arnault, preşedintele "imperiului" produselor de lux LVMH, cu o avere de 41 miliarde dolari.

Cine este Ingvar Kamprad

Un împărat cu haine de cerşetor, care preferă transportul în comun maşinilor de lux, potrivit Daily Mail. Un mit urban povesteşte cum Kam­­prad a sosit la o gală pentru a primi premiul "omul de afaceri al anului", iar paznicii de la intrare au refuzat să-l lase înăuntru pentru că l-au văzut coborând dintr-un autobuz.

Kamprad s-a născut în 1926 şi şi-a petrecut copilăria la o mică fermă din Suedia. În tinereţe s-a lansat în afaceri vânzând prin vecini chibrituri cumpărate la discount din Stockholm. Atunci a realizat că poate scoate profit chiar dacă vinde ieftin. Rapid, Kamprad şi-a "extins" afacerile comer­cializând decoraţiuni de Crăciun, seminţe, peşte, creioane şi stilouri. La vârsta de 17 ani, Ingvar a fost răsplătit de tatăl său cu bani pentru performanţele şcolare pe care i-a folosit pentru a-şi deschide o afacere de retail pe care a numit-o IKEA, un acronim care include iniţialele numelui său, şi acelea ale numelui fermei la care a crescut, şi al oraşului din apro­pierea acesteia.

Firma s-a axat iniţial pe vânzarea de mărunţişuri de care avea nevoie oricine, precum portofele, rame pentru fotografii, bijuterii, ciorapi din nailon şi creioane, dar la discount. În 1945, după doi ani de la înfiinţarea IKEA, Ingvar a început să-şi facă publicitate în ziarele locale şi să utilizeze camionetele de lapte pentru a-şi livra marfa. Până în 1947 în afacere a fost inclusă şi mobilă produsă de întreprinzătorii locali. După patru ani, IKEA a ajuns să livreze doar mobilier.

Presat de competiţie, Kamprad a deschis primul showroom în 1953 pentru a le permite clienţilor să interacţioneze cu produsele înainte de a face comenzi. Producătorii de mobilă au început însă să boicoteze IKEA, tot la presiunea concurenţei, iar ca răspuns Kamprad a început să proiecteze modele specifice afacerii sale. Curând, preţurile şi lipsa spaţiilor de depozitare au determinat compania să creeze mobilă care poate fi asamblată cu uşurinţă de cumpărători.

În 1982, Kamprad a cedat acţiunile IKEA pe care le deţinea fundaţiei INGKA Holding, "pentru a susţine inovarea în do­meniul arhitecturii şi designului de interior".

Primul şi singurul magazin IKEA din România a fost inaugurat în 2007, dar Kam­prad a tatonat piaţa locală încă înaintea că­derii regimului comunist. De atunci el a vizitat de mai multe ori ţara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO