Business Internaţional

ING pune ochii pe compania belgiana Dexia

15.05.2006, 00:00 8

Desi refuza sa recunoasca, grupul bancar ING este in cautare de noi achizitii.

Presat sa clarifice planurile de achizitii in Europa ale ING, Michel Tilmant, directorul executiv al bancii si companiei de asigurari din Olanda, isi alege cuvintele cu mare atentie inainte de a da un raspuns, scrie The Financial Times.

Insa punctul sau de vedere, ca nu exista nicio graba pentru realizarea unei afaceri cu o companie de peste hotare, nu este in totalitate impartasit de unele persoane care au monitorizat indeaproape strategia bancherului belgian. Ei sunt de parere ca Tilmant ar putea lua in considerare o eventuala preluare, iar daca acest lucru va deveni realitate, el nu va trebui sa caute prea departe.

O persoana implicata pe piata financiara olandeza a spus ca ING cauta in mod activ noi achizitii. Altii spun ca lista eventualelor tinte care ar putea fi luate in considerare pentru o posibila preluare va include in mod cert si Dexia, banca si compania de asigurari franco-belgiana.

In februarie, Tilmant a spus ca nu exista presiuni venite dinspre piata pentru a face noi achizitii, comentariul facand referire la puterea motoarelor de crestere organica a companiei ING, dar in mod special, la banca sa online, la divizia de pensii si la afacerile de pe pietele in curs de dezvoltare.

Totusi el a adaugat ca "daca piata europeana se consolideaza, cu siguranta noi vrem sa fim unul dintre jucatorii care fac o mutare cu adevarat importanta".

Acest ton a fost mentinut si la alte interviuri, insa la intalnirea anuala a actionarilor ING de anul acesta comentariile sale au lasat VEB, asociatia olandeza a actionarilor, fara niciun dubiu ca "vanatoarea" se afla in plina desfasurare.

Desi asistentii sai spun ca mesajul lui Tilmant a fost consecvent, analiza atenta la care cuvintele sale au fost supuse a alimentat si a sprijit speculatiile unei noi achizitii.

"Sunt doua tipuri de afaceri de care ING ar fi interesata, o achizitie cu scopul integrarii acesteia in cadrul structurii companiei sau o fuziune cu un grup financiar de acelasi rang cu ING. Iar Dexia este reprezentativa pentru primul tip de afacere", a afirmat un director de banca.

"Tilmant trebuie sa se orienteze in functie de ce se intampla in jur (in ceea ce priveste activitatea de marketing si advertising), iar Belgia este este o piata strategica pentru ING. Tilmant este familiarizat cu situatia companiei Dexia de foarte multi ani. Nu i-ar conveni ca ei sa vanda altcuiva. Intrebarea este insa daca cei de la Dexia vor dori sa ii faca jocul", a continuat aceeasi persoana.

Este inca neclar insa daca discutiile au progresat dincolo de speculatiile bancherilor belgieni.

Multi sunt de parere ca ING ar putea fi atrasa de Dexia deoarece in urma achizitiei ar putea rezulta doar putine probleme antitrust.

Totusi, in timp ce logica industriala a unei afaceri ar fi indreptatita pentru ING, Dexia s-ar putea sa nu fie deloc fericita de ideea unei eventuale vanzari.

Autoritatile belgiene detin un numar foarte mare de actiuni la Dexia si nu vor dori sa vanda aceasta companie olandezilor.



Rezultatele ING

* In 2005 ING a inregistrat un profit de 7,2 mld. euro, in crestere cu 25% fata de 2004

* Profitul net al grupului financiar ING a crescut pe primul trimestru din 2006, pana la 2 mld. euro si cu 3,3% fata de anul trecut, cand a obtinut 1,94 mld. euro

* Profitul din activitatea de asigurari a companiei a crescut cu 22%, pana la 1,2 mld. euro, iar cea de servicii prin internet cu 28%, pana la 163 mil. euro

* Profitul din retail bancar s-a majorat cu 44%, pana la 466 milioane de euro pe fondul extinderii pietei imprumuturilor ipotecare si cea

de economisire din Belgia si Olanda

* Directorul companiei a afirmat ca daca piata se va consolida ING va urma trendul pentru a ramane in continuare un jucator important pe piata, analistii fiind de parere ca prima miscare va fi achizitionarea companiei belgiene Dexia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO