Business Internaţional

Inflatia din Ungaria a scazut vertiginos in decembrie

15.01.2009, 16:58 21

Inflatia anuala din Ungaria s-a diminuat in decembrie la un nivel record pentru ultimii doi ani, pe fondul reducerii preturilor pentru bunurile de larg consum si al cererii slabe, scrie Bloomberg.

Rata anuala a inflatiei a scazut la 3,5% in decembrie, comparativ cu 4,2% in noiembrie, a anuntat biroul de statistica de la Budapesta. Acesta este al cincilea declin consecutiv care a impins rata inflatiei catre cel mai mic nivel din august 2006 pana azi.
In raport cu luna anterioara, indicele preturilor de consum a pierdut in decembrie 0,3%. Evolutia descendenta a pretului petrolului si instalarea recesiunii le-au permis strategilor bancii centrale sa reduca dobanda de politica monetara de trei ori in decursul ultimelor sapte saptamani.
"De data aceasta, combustibilii au fost responsabili pentru atenuarea inflatiei", a declarat statisticianul Borbala Minary. Preturile combustibililor s-au diminuat cu 9,4% in cursul lunii precedente. Inflatia de baza, care exclude luarea in calcul a preturilor volatile asociate produselor alimentare sau energiei, a atins 3,8% pentru intreg anul 2008 si 0,2% pentru decembrie. Incepand cu august 2006, inflatia a depasit tinta de 3% stabilita de banca centrala. Institutia estimeaza ca inflatia va oscila intre 3,1% si 3,4% anul acesta si intre 1,5% si 1,9% in 2010, in raport cu nivelul estimat pentru anul precedent de 6,2%.
Ungaria a fost nevoita sa solicite asistenta internationala in octombrie pentru a evita un potential default, in conditiile in care criza financiara globala a deteriorat puternic mediul economic al tarii. Potrivit declaratiilor lui Ferenc Gyurcsany, prim-ministrul Ungariei, economia s-ar putea contracta cu pana la 3% in 2009, cu toate ca guvernul prognozase initial un declin de 0,9%. Strategii bancii centrale au redus dobanda de referinta pentru depozitele de doua saptamani de la 11,5% la 10%, anuland jumatate din majorarea de urgenta a acesteia, operata in octombrie.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO