Business Internaţional

Inflaţia din Cehia revine în zona de confort a băncii centrale, iar domolirea scumpirilor din Ungaria uimeşte, dobânzile putând scădea mai accelerat în cele două ţări

Inflaţia din Cehia revine în zona de confort a băncii...

Autor: Catalina Apostoiu

11.03.2024, 21:45 198

Inflaţia din Cehia a încetinit peste aşteptări în februarie, revenind la ţinta băncii centrale a ţării pentru prima dată din 2018, susţinând argu­mentele ca strategii acesteia să conti­nue relaxarea accelerată a politicii monetare. În Ungaria, scăderea in­fla­ţiei îi ia pe toţi prin surprindere, în fe­bruarie creşterea preţurilor în ter­meni anuali fiind de 3,7%, în timp ce ex­perţii se aşteptaseră ca indicatorul să crească uşor faţă de 3,8% în ianua­rie, punând capăt dezinflaţiei de-a lun­gul anului. În cazul Poloniei, analiştii spun că banca centrală nu va găsi argumen­te pentru reducerea dobânzilor multă vreme.

În Cehia, inflaţia a încetint la 2,0% în termeni anuali în februarie, atingând ţinta băncii centrale a ţării pentru prima dată în mai mult de cinci ani şi menţinând calea clară pentru noi scăderi de dobânzi, notează Reuters.

Biroul de statistică al ţării a indi­cat că preţurile alimentelor au repre­zentat principalul driver al încetinirii anuale. În termeni lunari, preţurile au avansat cu 0,3%. Încetinirea pro­nunţată a inflaţiei, de la un vârf de 18% în toamna anu­lui 2022, oferă spaţiu băncii centrale de a tăia cos­turile de finanţare, cu strategii cântă­rind dacă să accelereze în continuare reducerile de dobânzi în cadrul reuniunii de săptămâna viitoa­re. Banca şi-a redus dobânda de referin­ţă cu o jumătate de punct procentual în februarie, după o reducere mai mică în decembrie.

Investitorii pariază că dobânzile vor scădea cu cel puţin 3% în urmă­toarele 12 luni, de la nivelul actual de 6.25%, scrie Bloomberg.

Guvernatorul băncii centrale Ales Michl a declarat recent că deşi stabilitatea preţurilor a fost restituită, banca va continua să-şi relaxeze poli­tica monetară cu prudenţă pentru a evita o reaprindere a presiunilor in­fla­ţioniste. Mai mulţi membri ai con­siliului băncii au indicat că slăbirea coroanei ar putea juca un rol în viitoarele decizii privitoare la rit­mul reducerilor de dobânzi, în condi­ţiile în care deprecierea monedei repre­zintă un risc inflaţionist.

În Ungaria, inflaţia a încetinit la 3,7% în februarie, cel mai scăzut nivel din august 2021, de la 3,8% în ianuarie. Indicatorul preţurilor de consum a scăzut pronunţat în ultimul an, atingând intervalul de toleranţă al băncii centrale a ţării de 3,0 Ă/1 % în ianuarie după ce ajunsese la un vârf de 25,7% cu un an înainte, susţinut de măsuri guvernamentale şi politica monetară.

Raportul din martie privind inflaţia va fi vital în evaluarea ritmului în care vor continua reducerile de dobânzi în trimestrul doi, a declarat viceguvernatorul băncii centrale maghiare Barnabas Virag în cadrul ultimei reuniuni a acesteia în care strategii au redus dobânda de referinţă cu 100 de puncte bază, potrivit Intellinews.

Ultimele date oferă băncii centrale noi argumente pentru o nouă reducere de 100 de puncte bază în martie, susţine Peter Virovacz, analist ING. Datele pozitive privind inflaţia, dublate de piaţa mai slabă a muncii şi datele legate de PIB ar putea oferi motive pentru susţinerea ritmului actual de relaxare, adaugă acesta, precizând că slăbiciunea forintului ar putea limita spaţiul de manevră al băncii centrale.

În Polonia, doi ani de-acum încolo inflaţia se va menţine peste ţinta băncii centrale, estimează analişti ai băncii, conform Warsaw Voice. Aceasta reprezintă o justificare pentru stabilizarea dobânzilor în acest an şi poate şi anul viitor. În şedinţa din martie, banca şi-a menţinut dobânda de referinţă neschimbată la 5,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO