Business Internaţional

Industria Rusiei se duce la vale mai rau decat in 1998

16.12.2008, 17:18 26

Productia industriala a Rusiei a inregistrat in noiembrie cea mai pronuntata scadere de la colapsul economic din 1998, intr-o perioada in care criza financiara mondiala reduce cererea pentru otel, tevi sau fertilizatori si apropie tara tot mai mult de recesiune, scrie Bloomberg.

Productia s-a contractat cu o rata anuala de 8,7%, dupa ce in octombrie raportase o crestere de 0,6%, potrivit Serviciului federal de statistica cu sediul la Moscova. Productia scade pentru prima data de la introducerea in 2003 a noii metodologii de obtinere a datelor pe care o utilizeaza biroul rus de statistica, iar amploarea fenomenului este cea mai accentuata din 1998, an in care guvernul de la Kremlin nu si-a mai putut plati datoriile de peste 40 mld. dolari (29,7 mld. euro), potrivit lui Vladimir Osakovski, economist-sef la UniCredit Bank.
Economia Rusiei ar putea traversa o perioada de recesiune in primele trei trimestre ale anului viitor, a anuntat pe 10 decembrie Barclay's Capital, dupa ce criza financiara internationala a redus drastic perspectivele de crestere economica ale pietelor emergente. Comertul mondial s-ar putea contracta in 2009 pentru prima data in ultimii 25 de ani, potrivit unei estimari din 9 decembrie a Bancii Mondiale.
"Fenomenul a fost cauzat de reducerea productiei de otel care a avut efecte si asupra altor sectoare sau arii de activitate conexe: siderurgie si industria miniera", a afirmat Osakovski.
"In conditiile crizei economice mondiale, scaderea cererii la nivel de sistem va afecta, bineinteles, si Rusia", a afirmat ministrul de finante rus Alexei Kudrin.
Industria prelucratoare a raportat o productie anuala cu 10,3% mai scazuta, fata de cresterea de 0,3% din octombrie, pe fondul reducerii cu 36,9% a productiei anuale de tevi si cu 38,7% a celei de carbune cocsificabil, potrivit serviciului rus de statistica. Productia anuala de camioane a scazut cu 58,1%, sectorul inregistrand o reducere cu 7,2% a productiei lunare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO