Business Internaţional

Industria petroliera din Rusia si-a continuat ascensiunea si in 2003

06.01.2004, 00:00 77



Productia si exporturile petroliere ale Rusiei au crescut, in 2003, cu peste 10%, a doua industrie de profil din lume inregistrand un nou salt pentru al cincilea an consecutiv si raportand rezultate record in luna decembrie.



Exporturile de petrol realizate prin oleoductele companiei nationale Transneft, detinatoarea monopolului pe aceasta piata, s-au majorat cu 230.000 de barili pe zi, in luna decembrie, atingand nivelul record de 3,74 milioane de barili pe zi. Acest rezultat a fost obtinut in principal datorita noilor facilitati construite in portul Primorsk din Marea Baltica.



Productia din decembrie a urcat la un total de 8,82 milioane de barili pe zi, dupa ce in noiembrie a scazut pentru prima data in ultimul an, pe fondul problemelor juridice ale companiei Iukos.



Pe ansamblul anului trecut, Rusia si-a mentinul pozitia a doua pe plan mondial in randul producatorilor de petrol, cu 8,46 de milioane de barili pe zi, in crestere cu 11% fata de 2002. Evolutia a fost favorizata de investitiile sustinute realizate de companiile petroliere in campurile din Siberia.



Cantitatea exportata anul trecut prin oleoducte s-a majorat cu 12%, la un total de 3,4 milioane de barili pe zi, marcand un record in istoria Transneft, care a realizat investitii importante pentru modernizarea infrastructurii de legatura cu Europa Centrala si pentru extinderea facilitatilor din portul Primorsk.



Rezultatele anuale au depasit cele mai optimiste previziuni, inclusiv pe cele ale Ministerului Energiei, care nu se astepta la o productie mai mare de 8,2 milioane de barili pe zi.



Saptamana trecuta, autoritatile anuntau ca se asteapta la incetinirea substantiala a ritmului de crestere a productiei petroliere in acest an, anticipand un avans de numai 2,5% fata de 2003.



Aceasta situatie s-ar putea dovedi benefica pentru Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), care si-a limitat productia in ultimii ani pentru a preveni ieftinirea barilului de titei, dar a pierdut din cota de piata in favoarea Rusiei.



Consumul intern ajunge la numai doua milioane de barili pe zi, ceea ce inseamna ca peste sase milioane de barili sunt destinate zilnic pietelor externe.



Mai multi oficiali guvernamentali sustin ca Rusia ar trebui sa isi mentina pe termen lung productia la un nivel de noua milioane de barili pe zi.



Marile companii petroliere considera ca dispun de rezerve suficiente pentru a readuce productia nationala la nivelele record din timpul perioadei sovietice, de 12 milioane de barili pe zi, situatie in care Rusia ar detrona Arabia Saudita de pe primul loc in randul marilor exportatori de petrol din lume.



O serie de analisti au remarcat ca, in ultimele luni, rolul statului in industria petroliera a crescut substantia dupa lansarea atacurilor asupra Iukos.



Mihail Hodorkovski, principalul actionar al companiei si cel mai bogat om din Rusia, a fost arestat, in luna octombrie 2003, pentru acuzatii de frauda si evaziune fiscala.



Hodorkovski a fost unul dintre principalii sustinatori ai politicii de accelerare a cresterii productiei petroliere si de extindere a infrastructurii de transport.



Autoritatile sutin ca Iukos s-ar fi sustras de la plata unor impozite de peste trei miliarde de dolari, iar compania risca sa ramana fara licentele de operare pe campurile din Siberia.



Analistii considera ca ambele situatii ar putea compromite existenta grupului in forma sa actuala, determinand totodata alte companii de profil "sa se supuna ordinelor statului", inclusiv acela de a-si reduce productia.



Anul trecut, Iukos a produs 1,62 milioane de barili pe zi, depasind usor, pentru prima data in ultimii zece ani, cantitatea raportata de LukOil. Iukos si-a dublat productia in ultimii cinci ani, devenind astfel numarul unu in industria petroliera nationala.



Unii analistii considera ca LukOil si-ar putea recastiga pozitia de lider in cursul acestui an, dupa esecul fuziunii Iukos-Sibneft.



"N-as exclude posibilitatea ca productia Iukos sa nu fie mai mare de 50 de milioane de tone (un milion de barili pe zi) pana la sfarsitul lui 2004, date fiind problemele cu care se confrunta", a apreciat analist al industriei.



Concurentul TNK, la care British Petroleum detine 50%, a atins o productie de 1,24 milioane de barili pe zi, inlaturand compania Surgut de pe pozitia a treia in ierarhia locala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO