Business Internaţional

Industria germana este intr-o forma buna, iar somajul scade

02.07.2008, 16:56 36

Rata somajului din Germania, cea mai mare economie europeana, a inregistrat o scadere in luna iunie, atingand cel mai mic nivel al ultimilor 16 ani in conditiile in care economia rezista in fata incetinirii ritmului de crestere economica la nivel mondial, scrie Bloomberg.
Numarul somerilor, ajustat la schimbarile sezoniere, a scazut cu 38.000 din luna mai, pana la 3,27 de milioane, conform unui comunicat al Agentiei Federale a Muncii din N?rnberg. Rata somajului a scazut de la 7,9% in luna mai pana la 7,8% in iunie, in conditiile in care economistii estimau un declin cu 14.000 al numarului de someri.
"Cu o crestere anuala de peste 1,3%, companiile fac inca angajari. Nu ne confruntam cu o incetare brusca a cresterii pietei fortei de munca, ci cu o moderare a sa. Este posibil ca rata somajului sa scada in continuare", a spus economistul-sef al Barclays Capital in Frankfurt, Thorsten Polleit.
Rapoartele economice care cuprind estimari pe termen scurt, precum un studiu asupra increderii din mediul de afaceri efectuat de institutul economic Ifo, indica o incetinire a ritmului de crestere a economiei germane.
In conditiile in care, luna trecuta, rata somajului a crescut pentru prima data in ultimii doi ani, companiile continua sa onoreze comenzi si sa functioneze pe baza veniturilor din exporturi, care au crescut in luna aprilie peste estimarile economistilor.
Estimarile analistilor sugereaza ca economia germana se va extinde cu 2,2% in cursul acestui an, inainte de a inregistra o incetinire a ritmului de crestere, pana la 1% in 2009.
Este posibil ca economia sa se fi contractat in al doilea trimestru al acestui an dupa ce in primele trei luni ea a crescut cu 1,5%, cel mai mare avans al ultimilor 12 ani, conform afirmatiilor facute de secretarul de stat din ministerul economiei, Walther Otremba, pe data de 24 iunie.
"Economia germana a avut un start foarte bun spre anul 2009", este de parere Eckhart Tuchtfelt, economist la Commerzbank in Frankfurt. Chiar si asa, Tuchtfelt spune ca nu este "la fel de convins ca inainte ca dezvoltarea economica pozitiva va duce la cresterea ratei de angajare".
Siemens, cel mai mare grup industrial al Europei, intentioneaza sa concedieze 6.400 de angajati in Germania. Wilhelm Karmann, distribuitorul de automobile care produce decapotabile pentru companii ca Volkswagen, a renuntat deja la 500 dintre cei 5.000 de angajati ai sai si ar putea elimina inca 1.000 de locuri de munca.
Cu toate acestea, companiile care fac reduceri masive de capital sunt o exceptie, a declarat presedintele Ifo, Hans-Werner Sinn. Piata locurilor de munca va urma in continuare traiectoria ascendenta pana in luna septembrie a anului viitor. Sinn estimeaza o rata medie a somajului de 3,1% in 2009.
Industria este intr-o forma buna, iar companiile sunt "increzatoare" in ce priveste viitorul apropiat, este de parere seful Uniunii Industriei Germane, Juergen Thumann.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO