Business Internaţional

Industria europeană în vremea coronavirusului: câştigători şi perdanţi în pandemie

Industria europeană în vremea coronavirusului:...

Autor: Catalina Apostoiu

29.12.2020, 00:08 282

2020 a fost un an dur pentru industria europeană. Luptând cu primul val al pandemiei în primăvară şi un al doilea în toamnă, fabricile Europei au suferit o scădere dramatică a producţie înainte ca declinul să se tempereze în ultimele luni, notează Politico.

Iar deşi revenirea a fost mai puternică decât se anticipase, nesiguranţa privitoare la evoluţia pandemiei apasă în continuare asupra sectorului manufacturier din UE.

La primul vârf al pandemiei de la începutul anului, producţia industrială din UE s-a prăbuşit cu 27,6% în aprilie în termeni anuali. În ţările care au impus închiderea fabricilor şi altor locuri de muncă, ca Spania, Franţa şi Italia, producţia a avut cel mai mult de suferit. Comparativ, ţările care au ţinut deschise liniile de asamblare, ca Germania şi Suedia, au dus-o mai bine.

Pe parcursul anului, fabricile s-au redeschis, iar problemele legate de întretuperea lanţurilor de aprovizionare au fost soluţionate, producţia revenindu-şi mai rapid decât se estimase. În octombrie, ultima lună pentru care există date, producţia industrială a UE a scăzut cu doar 3,1% în termeni anuali. Totuşi, producţia ar putea să scadă în restul anului, în condiţiile în care al doilea val al pandemiei încă se manifestă în multe ţări europene, iar impactul nu este captat în întregime de date.

În total, indicatorul de producţie pentru UE a scăzut la 95,8 în primele 10 luni ale anului, comparativ cu 105,6 pentru întregul an 2019.

Care au fost câştigătorii şi perdanţii industriali? Toate segmentele sectorului manufacturier, producţia minieră şi de energie au scăzut în primăvară, cu excepţia segmentului farma şi extracţiei de minereuri metalifere.

În mod nesurprinzător, companiile farma au avut de câştigat de pe urma crizei sanitare, înregistrând o creştere de producţie de 5,1% în perioada ianuarie-octombrie 2020 în termeni anuali. Cererea de metale a crescut în condiţiile în care investitorii au căutat active sigure pe fondul nesiguranţei de pe pieţe. În UE, sectorul extracţiei de minereuri metalifere a crescut cu 0,7% în primele 10 luni ale anului comparativ cu perioada similară din 2019.

Alte sectoare care au avut performanţe mai bune sau nu au suferit prea mult de pe urma pandemiei le-au inclus pe cele ale tutunului şi procesării de alimente.

Alte sectoare au fost zdrobite de pandemie, în mod special industria de fashion.

Cu magazine închise şi oameni rămaşi în case, cererea de haine a scăzut, determinând o scădere a producţiei de textile, haine şi articole din piele cu 13,7%, 23,9% şi respective 27,2% în perioada ianuarie-octombrie.

Singurul sector care a dus-o la fel de rău este cel al producţiei de maşini şi camioane, care a scăzut cu 25,8% în aceeaşi perioadă.

O evoluţie pozitivă pentru planetă a fost legată de declinul sever al combustibililor fosili, o tendinţă despre care analiştii spun că se va menţine, accelerând tranziţia din sectorul energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO