Business Internaţional

Indiferent de ce se va întâmpla la summit, aşteptaţi-vă la încă 6 trimestre consecutive de recesiune

Citi, despre economia europeană: Indiferent de ce se va întâmpla la summitul de vineri, aşteptaţi-vă la încă 6 trimestre consecutive de recesiune

Autor: Adrian Voicu

08.12.2011, 16:44 1029

Orice s-ar întâmpla mâine la summit, Europa se îndreaptă spre recesiune, este de părere Robert Buckland, strateg al Citi.

"Economiştii noştri cred ca criza datoriei suverane şi cea bancară duc la o reînnoire a recesiunii în zona euro. Începând cu ultimul trimestru din 2011, ei estimează ca PIB-ul real să se contracteze timp de şase trimestre consecutive.[...] Nici măcar în Japonia nu a ajuns PIB-ul să scadă timp de şase trimestre consecutive. Estimările economiştilor noştri cu privire la zona euro indică faptul că PIB-ul real va fi sub trendul stabilit în primii 10 ani ai zonei şi nu se va întoarce la nivelurile maxime decât peste mulţi ani".

În opinia oficialului Citi, Europa de Est va fi expusă cel mai mult la o intrare în recesiune a zonei euro, cel mai mult suferind de pe urma sectorului bancar.

"Ţinând cont de felul în care băncile din zona euro şi subsidiarele lor domină creditarea în Europa Centrală şi de Est, analiştii cred că aceasta va fi reciunea cea mai vulnerabilă la orice reducere a expunerii. De exemplu, împrumuturile făcute de băncile deţinute de zona euro reprezintă aproape 100% din PIB-ul Cehiei şi Poloniei.

De asemenea, exporturile ţărilor din Europa Centrală şi de Est vor fi afectate. Dacă Exporturile Cehiei şi Ungariei în zona euro reprezintă mai mult de 40% din PIB-ul local, o contracţie economică de 1% a zonei euro ar duce la o scădere cu 0,5% a PIB-ului acestor ţări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO