Business Internaţional

Indice bursier comun in Grecia, Turcia si Cipru

23.08.2001, 00:00 31



Bursele de Valori din Grecia, Israel si Cipru poarta discutii in vederea crearii unui indice comun, afiliat la FTSE International, pentru a atrage investitii in regiune, a declarat presedintele bursei de la Nicosia, relateaza Mediafax.

Denumirea preliminara a indicelui - FTSE/Mediterranean (FTSE/MED) - ar putea deveni si cea finala, a declarat Paris Lenas, presedintele pietei bursiere din Cipru.

Oficialii celor trei burse s-au intalnit la inceputul saptamanii la Nicosia, ocazie cu care au convenit sa colaboreze la proiectul de creare a unor indici regionali. O noua reuniune este prevazuta pentru toamna acestui an.

Organismul specializat in calcularea indicilor FTSE International urmeaza sa asigure evaluarea audientei si marketingul indicelui, a indicat Lenas.

"Un indice regional FTSE va fi calculat in acelasi mod ca si ceilalti indici. Astfel, investitorii vor sti ca exista caracteristici comune intre companiile incluse in indice", a mai spus presedintele bursei din Cipru. El a adaugat ca sunt prevazute negocieri si cu alte piete regionale, in vederea participarii acestora la proiect.

Toate cele trei burse, care inregistreaza investitii straine foarte reduse, s-au situat pe o tendinta descendenta in acest an.

ING Barings a indicat saptamana trecuta ca bursa din Tel Aviv a pierdut, din luna ianuarie, 17,1% din valoarea exprimata in dolari si 13,1% din valoarea in moneda nationala, in timp ce piata bursiera din Atena a scazut cu peste 20% in dolari si euro de la inceputul anului.

Bursa din Cipru, cea mai tanara dintre cele trei piete, fiind creata in 1996, a inregistrat o cadere de peste 35% a principalului sau indice din luna ianuarie pana in prezent.

Tendinta de fuziune a pietelor de capital se remarca in prezent in toata lumea. In Uniunea Europeana, s-au reunit in 1998 bursele din Stockholm, Copenhaga si Reykjavic formand NOREX-OTC, in timp ce anul trecut pietele din Paris, Amsterdam si Bruxelles s-au unit in Euronext. In martie, piata extrabursiera Nasdaq din SUA a preluat omoloaga sa din Europa, Easdaq.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO