Business Internaţional

Încrederea în economia zonei euro se prăbuşeşte la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, inflaţia nu se mişcă în sus: BCE are noi justificări pentru a da drumul din nou la tiparniţa de bani

Preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat că dacă inflaţia nu va creşte, noi stimulente, ca reduceri de dobânzi sau achiziţii de obligaţiuni, vor fi necesare

Preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat că dacă inflaţia nu va creşte, noi stimulente, ca reduceri de dobânzi sau achiziţii de obligaţiuni, vor fi necesare

Autor: Catalina Apostoiu

01.07.2019, 00:08 699

Încrederea în economia zonei euro a atins cel mai scăzut nivel din aproape trei ani în iunie, industria în special fiind afectată dramatic de tensiunile de ordin comercial existente la nivel mondial, relevă date ale Comisiei Europene, potrivit Reuters.

Datele vor întări probabil cazul celor de la Banca Centrală Europeană care pledează pentru relaxarea politicii monetare din nou dacă inflaţia din bloc nu va creşte.

Inflaţia preţurilor de consum din regiune a rămas neschimbată la nivelul de 1,2% în iunie, cu mult sub ţinta băncii centrale în pofida politicilor de stimulare economică.

Cifra oficială publicată de agenţia de statistică a Uniunii Europene s-a menţinut la nivelul înre­gis­trat în mai, situându-se în continuare sub ţinta BCE. Rata inflaţiei de bază, care exclude preţurile volatile ale carburanţilor şi alimentelor, a înregistrat totuşi o creştere peste aşteptări, urcând la 1,1% în iunie de la 0,8% în mai.

Preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat recent că dacă inflaţia nu va creşte, noi stimulente ca reduceri de dobânzi sau achiziţii de obligaţiuni, vor fi necesare.

BCE a fost nevoită să-şi modifice poziţia privitoare la stimulente în condiţiile deteriorării indicatorilor economici şi temerilor că disputa comercial dintre SUA şi Cgina va afecta creşterea economică.

Banca este îngrijorată că pieţele nu se mai aşteaptă ca strategii să-şi atingă ţinta de inflaţie pe termen mediu, aşteptările investitorilor privind inflaţia situându-se acum la minime pe mai mulţi ani.

Revenind la indicatorul de încredere economică al Comisiei, acesta a scăzut la 103,3 puncte în luna iunie de la 105,2 cu o lună în urmă. Acesta se situează în prezent la cel mai scăzut nivel din august 2016.

Declinul din iunie a fost peste aşteptări şi delimitează o perioadă de o jumătate de an în care încrederea a scăzut în fiecare lună cu excepţia lunii mai, un alt semn sumbru al solidităţii economiei blocului. „Datele ar putea întări determinarea stra­tegilor BCE de a relaxa politica monetară în lunile următoare“, arată Jack Allen-Reynolds din cadrul companiei de consultanţă Capital Economics.

Semn că inflaţia nu va accelera în viitorul apropiat, sondajul realizat de Comisie arată că aşteptările privind preţurile de vânzare sunt în scădere în industrie şi comerţul cu amănuntul.

„În lipsa unei îmbunătăţiri semnificative a datelor în luna care vine, BCE va fi pregătită să acţioneze“, afirmă Bert Coljin, economist în cadrul băncii olandeze ING, adăugând că noile date oferă Frankfurtului „noi justificări“ pentru a acţiona în sensul stimulării economiei în luna iulie.

Cea mai semnificativă scădere a încrederii a fost consemnată în Germania, cea mai mare economie a blocului.

Italia, a treia mare putere economică a regiu­nii, a înregistrat al doilea cel mai puternic declin. Optimismul a fost în scădere şi în Franţa şi Spania.

Încrederea din sectorul industrial a înregistrat cel mai dramatic declin din ultimii aproximativ opt ani, o scădere similară fiind consemnată numai în luna aprilie, relevă datele Comisiei, în condi­ţiile în care sectorul care se bazează pe exporturi suferă de pe urma tensiunilor comerciale.

Managerii companiilor s-au arătat pesimişti şi în privinţa sectorului de servicii al zonei euro, cel mai mare din regiune.

Încrederea consumatorilor a scăzut de asemenea, dar sectorul comerţului cu amănuntul nu a fost afectat.

Într-un raport separat, Comisia a arătat că in­dica­torul pri­vind climatul de business, care ajută la de­ter­mi­narea fazei ciclului de business, a scăzut pentru a patra lună consecutiv, la un nivel situat sub cel anticipat de eco­nomiştii chestio­naţi de Reuters.

 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO